Izabrani srpski član Predsedništva BiH i odlazeći predsedniik RS, Milorad Dodik, odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom, jer je, kako mu je poručio u pismu, kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe.


"Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo hteli da sarađujemo", istakao je Dodik u pismu upućenom Pameru nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak sa njim.

Dodik je naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.


PROČITAJTE JOŠ: Dodik traži od Srba u SAD da glasaju za republikance

"Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", ističe Dodik.

Dodik, koji je odlazeći predsednik RS, ističe i da je austrijski diplomata samo pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera, koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnuti.

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu", upitao je Dodik ambasadora Austrije.


PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Iniciraću priznavanje Krima kao sastavnog dela Rusije


Predsednik RS-a je naglasio da je austrijski diplomata otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava.

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam primoran da odbem susret sa Vama, a po dolasku na dužnost člana Predsjedništva BiH o Vašem radu u Sarajevu upoznaću sve relevante državne organe Austrije”, naveo je Dodik i još jednom izrazio duboko poštovanje prema državi Austriji sa kojom, kako kaže, Republika Srpska, uprkos naporima ovog diplomate, sarađuje i, nadao se, sarađivaće i dalje, a posebno, kako je naveo, nakon Pamerovog odlaska.