PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik i novi srpski član Predsedništva BiH izjavio je u utorak prilikom posete Doboju da je ovaj grad jedno od strateških mesta za Srpsku.

- I kao predsednik, kao političar, i kao čovek uvek sam to tako posmatrao, i imao sam želju da ovde radimo više - izjavio je Dodik nakon razgovora sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem i Borisom Jerinićem, članom GO SDS.

On je dodao da je izgradnjom auto-puta Banjaluka - Doboj, ova lokalna zajednica dobila ozbiljnu razvojnu šansu.

- Otklonjeni su svi proceduralni problemi u vezi s izgradnjom dionice auto-puta od entitetske linije razdvajanja do Johovca, a završavamo razgovore koji će se finalizirati u proleće oko izgradnje koridora "Pet ce" dalje prema Bijeljini. Naš najveći razvojni projekat u RS je izgradnja auto-puta Banjaluka - Bijeljina - rekao je Dodik.

Izrazio je zadovoljstvo što su otklonjeni svi proceduralni problemi za izgradnju sportske dvorane u Doboju, čiji kamen temeljac je položio 23. avgusta, zajedno sa premijerom RS Željkom Cvijanović i gradonačelnikom Petrovićem, kao i za novu bolnicu.

- Želeli smo i ranije da položimo kamen temeljac, ali neke stvari nisu u našim rukama. Mislim da imamo veoma loš sistem zakona o javnim nabavkama na nivou BiH, koje je mesto najveće korupcije u BiH i mesto koje najviše koči svaki razvojni projekat - naveo je Dodik.


PROČITAJTE JOŠ - Pola vlade RS nova lica


Prema njegovim rečima, sa gradonačelnikom Doboja i potpredsednikom SDS razgovarao je i pre izbora, i naveo da Petrovića interesuje samo program za ovaj grad.

- Petrović nije postavio nijedan zahtev, dok drugi prvo traže neko mesto za sebe. Ovde su naveli šta su njihovi kapacitet, program i problemi. Doboj zaslužuje da bude predstavljen sa pozicije jednog od ministara u Vladi RS, a o tome ćemo se dogovarati ovde - ocenio je Dodik.

Petrović je izrazio divljenje za "Dodikov rad, snagu i energiju koju on pokazuje". Naglasio je da će i ubuduće imati njegovu podršku, i da je u proteklih devet meseci Doboj posetio više nego svi ministri iz reda SDS u Savetu ministara BiH u protekle četiri godine mandata.

On je izrazio žaljenje što je Dodik izgubio u Doboju na izborima u oktobru, ali je izrazio nadu da će to zajedničkim radom biti promenjeno u narednom periodu.

- Moramo dati glasove onim ljudima koji pomažu gradu Doboju. Spreman sam da sa predsednikom Dodikom radim u narednom periodu i sigurno je da će građani i Doboja i RS, a i BiH, imati od toga koristi - naglasio je Petrović.

Petrović je ponovio da njegova podrška Dodiku u parlamentu BiH nije upitna, a u skladu je sa odlukom Skupštine GO SDS Doboja, koja je jednoglasno dala punu podršku novoizabranim nosiocima mandata iz te izborne jedinice.


SMENA KADRA SNSD

LIDER SNSD rekao je da želi da DNS ostane deo vladajuće koalicije, ali da u tom kapacitetu sigurno neće biti onaj broj poslanika koji ima ta stranka, "već onaj koji će zajedno verifikovati".

- Oni koji su radili protiv koalicije u izbornom periodu neće biti tretirani kao deo većine koju prihvatamo iz DNS - rekao je Dodik i dodao da smena direktora Nove banke Milana Radovića nema veze sa "obračunom s mangupima" i najavio smenu jednog kadra iz SNSD.