NI prošlonedeljni sastanci sa rukovodstvom preduzeća i opštine nisu odobrovoljili osiromašene radnike nekadašnjeg derventskog giganta "Unis" da upale mašine, jer nijedan njihov zahtev nije rešen tokom dvosedmičnog generalnog štrajka.

Da stvar bude bizarnija, Radosava Milaković, predsednica Sindikalne organizacije, kaže da je u međuvremenu ispunjen samo jedan zahtev radnika, odnosno omogućeno im je da overe zdravstvene knjižice i to do kraja meseca, koji ističe koji je na izmaku.

- Nisu nam ispunjeni ni minimalni zahtevi, a to su isplata julske plate i doprinosa, prevoza za februar, kao ni penzionisanje radnika koji su stekli uslove za penziju - istakla je Milakovićeva.

Radnici ove posrnule fabrike u najnovijem generalnom štrajku su od 11. oktobra. A, da je ova nekadašnja privredna uzdanica ne samo Dervente i dobojske regije odavno na kolenima govori i činjenica da se, između ostalog, radnicima duguju čak 24 plate! Isplata u ratama je trebalo da počne pre godinu dana i to sudskim putem.

PROČITAJTE JOŠ - CRNI DANI U "UNIS": Tuže i prete protestima

Ogorčene radnike nije umirilo ni obećanje poslovodstva da, pošto para nema, čekaju da dobiju neki kredit, pa će im od tog novca, navodno, isplaćivati plate.

- Nikome više ništa ne verujemo. Zatražili smo pomoć i od republičkog granskog sindikata da uz pomoć pravne službe naplatimo teško zarađeno, a i sudskim putem dokazano i to predviđeno. Nećemo početi da radimo dok se ne reše svi naši zahtevi, čak ni u slučaju da u fabriku stigne najavljeni repromaterijal za proizvodnju. Nastavljamo sa štrajkom a već početkom novembra izlazimo i na ulice - najavljuju ogorčeni i, kako kažu, opljačkani radnici "Unisa".


RUSI I KREDITI

U POSLEDNjE vreme poslovodstvo "Unisa" uljuljkuje radnike da izlaz iz njihovih nevolja vide u skorom sklapanju saradnje sa nekom ruskom kompanijom, kao i u podizanju novih kredita. Inače, na teret ove fabrike, čija dugovanja nezvanično iznose oko pola milijarde maraka, do sada su podignute desetine i stotine miliona kredita. Uprkos tome radnici su dovedeni na prosjački štap! Često i na njihov poziv istražni organi RS i BiH češljali su poslovanje te fabrike cevi, ali rezultati još nisu dostupni javnosti.