Medom leče i dušu i telo
04. 10. 2018. u 18:15
Lokalna vlast i pčelari aktivno razvijaju turizam u Lijevče polju i Potkozarju. Ljubitelji žele da saznaju sve o pčelinjim proizvodima
Posetioci se na kraju častili i ćevapima Foto "Pčelari"
ZAHVALjUJUĆI Goranu Mirjaniću, profesoru na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci i ekspertu iz oblasti pčelarstva, apiturizam, odnosno pčelarski turizam postaje realnost na području Gradiške i Banjaluke. Potvrđuju to i pčelari iz Istre, koji su, kako kažu, proveli dva nezaboravna dana u Srpskoj.
PROČITAJTE JOŠ - Trebinje: Med obara rekorde, pčelari zadovoljni
Pčelari Bujštine i Savudrije, prelepih istarskih predela, javno su se zahvalili domaćinima u Potkozarju, Gradišci i Banjaluci na gostoprimstvu. Učinili su to na svojoj internet stranici i posredstvom "Fejsbuka".
- Predivan je ambijent u kome pčelari, potkozarske kolege, imaju sreću da su često u kontaktu sa profesorom Mirjanićem, a odlična je stvar što je moguće organizovano doći u Srpsku, čuti stručno predavanje, videti to u praksi i uz to se družiti - rekao je pčelar iz Istre Vlado Jažić.
Profesor Mirjanić je uveren da je apiturizam realnost RS i velika privredna i turistička šansa. Već je najavio kontakte sa lokalnim vlastima u Gradišci, kako bi se unapredila ta vrsta turizma.
- Ovaj kraj se odlikuje prelepom prirodom, dobro organizovanim pčelarima, predelima poput Potkozarja i Lijevče polja, rekom Savom i Vrbasom i odličnim geografskim položajem - istakao je profesor.
.jpg)
Istarske pčelare impresionirala je proizvodnja preduzeća "Košnica", a naročito su oduševljeni muzičarem Jovom Jerkovićem i njegovim tamburašima.
- Pčelari su dobri ljudi, vredni, odgovorni i druželjubivi. Ja sam na njih preneo dobro raspoloženje i muzičke vibracije, a oni mi uzvratili pozitivnom energijom - rekao je Jerković.
VODEĆI U REGIONU
U TURISTIČKOJ organizaciji u Gradišci apiturizam smatraju jednim od favorita ovdašnjeg turizma. Na pčelarstvo ozbiljno računaju i u opštinskom Odeljenju za privredu, a nezamislivo je da se bilo koja privredna ili gastro manifestacija organizuje bez pčelara, koji važe za vrhunske i među vodećima su u regionu.