OSNOVNI sud u Banjaluci odredio je jednomesečni pritvor Alenu Kukiću (36), inženjeru elektrotehnike, osumnjičenom da je manipulisao dokazima u slučaju ubistva Davida Dragičevića (21).

Tužilaštvo Kukića tereti da je manipulisao snimcima video-nadzora sa servisa "MK", koji se nalazi u Ulici Velibora Janjetovića Janje, gde je u noći nestanka Davida Dragičevića 18. marta prijavljena krađa u kući Đorđa Rađena. Konkretno se tereti da je sa računara servisa izbrisao sporne snimke, koje je kopirao na USB, te narezao na DVD. To je tokom saslušanja i priznao policiji pojašnjavajući da je iste snimke neizmenjene kasnije vratio u isti računar.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci navode da se Kukić tereti da je počinio krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Pročitajte još: David Dragičević napadnut i gurnut u vodu?!

- Pritvor je predložen, a potom i određen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao da utiče na krivični postupak uticajem na svedoke ili da bi mogao uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak - saopštilo je Tužilaštvo, koje ne navodi kojem je "učiniocu" Kukić pomogao i u kom krivičnom delu.

Kukić i njegov branilac Dragan Stupar tokom saslušanja su odbacili navode tužilaštva, tvrdeći da je osumnjičeni snimke skidao na zahtev policijskih inspektora. Kukić je sve detaljno objasnio u izjavi koju je dao tužilaštvu, navodeći da se snimcima bavio na zahtev svog komšije Đorđa Rađena, od kojeg je policija tražila da im dostavi sporne snimke, a koji je Kukiću i rekao da snimke obriše iz računara.

Pročitajte još: SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ”: Posle obdukcije nestali dokazi

Dragan Stupar kaže da će na odluku o pritvoru uložiti žalbu Okružnom sudu u Banjaluci.

- U žalbi na rešenje o pritvoru objavićemo dokumentaciju iz koje se nesporno vidi da se Kukiću montira postupak od strane pripadnika MUP RS, na koje je ukazivao Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, kao i javnost - rekao je Stupar.

On pojašnjava da je reč o dokumentaciji koju poseduju tužilaštvo i MUP, a koja nije prezentovana kao dokaz u prilog odbrane njegovog klijenta.

Građani negoduju zbog propusta u istrazi

- Tužilac Dalibor Vrećo je po zakonu bio dužan da nam to prezentuje. Time ne samo da je prekršio odredbe Zakona o krivičnom postupku, već i etički kodeks - istakao je Stupar.

On nije mogao konkretno da kaže na šta se odnosi ta dokumentacija, navodeći da će svi detalji uskoro biti poznati javnosti.

PRVI UHAPŠENI

ALEN Kukić je prva osoba koja je uhapšena u okviru istrage ubistva Davida Dragičevića, čije je telo 24. marta pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas. Prethodno je podignuta optužnica protiv kriminalističkog tehničara PU Banjaluka Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, kojom se terete za sprečavanje dokazivanja, jer su nakon obdukcije izgubili Davidov donji veš iz dokaznog materijala.