DžENAN Juzbašić (30), koji je u nedelju pronađen mrtav u koritu Vrbasa u Banjaluci, utopio se nakon što je u reku skočio s Gradskog mosta zbog, kako saznajemo, opklade.

Juzbašić je, prema tvrdnjama očevidaca, željan dokazivanja, u subotu oko 23.30 samovoljno skočio s mosta, a onda je nestao ispod površine vode. Njegov nestanak je prijavljen policiji, a telo je pronađeno u nedelju u 14.45 na obali ispod dvorane "Obilićevo" u Banjaluci.

Juzbašić, iako mlad, imao je veoma turbulentan život, ispunjen tragedijama i zločinima, te odrastanjem u teškim, gotovo nehumanim uslovima. Sin je starih banjalučkih narkomana, predratnog taksiste Smaila zvanog Smajo i Majde Juzbašić, koja je bila jedan od najboljih učenika banjalučke Gimnazije. Njihovi životi su, poput Dženanovog, nasilno i tragično okončani.

Smajo je umro 2000. godine od posledica predoziranja drogom, samo nekoliko godina nakon što se sa suprugom vratio u Banjaluku iz izbeglištva u Sanskom Mostu. Majda je brutalno ubijena 2006. godine u svom stanu u naselju Obilićevo sa više uboda u grudni koš. Zločin je počinio Novak Džinović iz Šapca, koji je, da bi prikrio tragove, zapalio njen stan. Ipak, i pored toga je otkriven i identifikovan, i tek je posle 11 godina uhapšen u Crnoj Gori. Nakon izručenja, Džinovića je Okružni sud u Banjaluci osudio na 12 godina zatvora.


PROČITAJTE JOŠ - UBIO SE ZBOG DUGA ZA STRUJU, SUPRUGA KAŽE: Molili smo ljude iz Socijalnog da nam pomognu, rekli su da nije trebalo da rađamo decu


Budući da su mu roditelji bili narkomani, brigu o Dženanu svojevremeno je preuzela njegova baka Hatidža Katana, koja je stradala 1. februara 2005. godine pod sumnjivim okolnostima. Iako se pričalo da je starica skočila kroz prozor i ubila se, njene komšije i danas veruju da ju je kćerka Majda izbacila iz stana kroz prozor. Komšije tvrde da je Majda pod uticajem droge maltretirala i majku i sina koji su ponekad spavali na stepeništu zgrade, a na njima su se mogle videti i modrice. Nakon smrti bake Hatidže, tada maloletni Dženan je bio pod nadzorom Centra za socijalni rad. Prvo su ga privremeno smestili u dečji dom, a kasnije i na Psihijatrijsku kliniku u Sokocu.

Naposletku, bio je prepušten sam sebi i ulici, pa je ogrezao u kriminal. Kretao se u lošem društvu i učestvovao u više obračuna i tuča po Banjaluci. U dva navrata je bio teško ranjen nožem. Prvi napad se dogodio 2011. godine, kada je zadobio osam uboda i jedva uspeo da preživi, dok je drugi put ranjen 2014. godine.OSUĐEN NA ŠEST GODINA

U APRILU ove godine Dženan Juzbašić je osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u razbojništvu. Tada je, zajedno s još dve osobe, pretukao Aleksandra K., kome su oteli torbicu sa 100 KM, i njegovog brata Njegoša K., koji je tom prilikom uboden u grudi. Osim Juzbašića, zbog tog napada osuđeni su još i Milan Malić na šest i Ratomir Vožni na četiri godine zatvora.