MARKO Čolić (31) zvani Roda, višestruki boskerski šampion RS i BiH, uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, koji je teleskopskim palicama brutalno pretučen 26. avgusta ove godine.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da je PU Banjaluka predanim radom došla do dovoljno dokaza i elemenata koji potvrđuju da je uhapšen jedan od izvršilaca napada, dok se za drugim intenzivno traga.

- Uhapšen je jedan od izvršilaca, koga je i sam Kovačević prepoznao. Policija je na ovome radila predano i za to vreme čuli smo mnoge teorije zavere. Ovde nema političke pozadine i napad nema veze sa bilo kim iz vlasti, niti je naručen od vlasti - istakao je Lukač.


Pročitajte još: NAPAD NA NOVINARA: Šipkama ga tukli po glavi


O motivu napada nije mogao da govori, navodeći da je istraga i dalje u toku.

- Na tome se radi, a da li iza napada stoje neki drugi političari to će biti predmet dalje istrage. Osumnjičeni se brani ćutanjem, a imamo indicije i ko bi mogao biti drugi napadač - istakao je Lukač.

Načelnik PU Banjaluka Željko Spasojević kaže da mu je drago što baš novinarima prvima može saopštiti da je napad na Kovačevića rasvetljen, te da je uhapšen M. Č. (31) iz Banjaluke.

Vladimir Kovačević

- U nedelju su izvršeni pretresi na šest lokacija i izuzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Oduzeto je jedno vozilo i izvršena dva prepoznavanja, a saslušano je 10 lica - istakao je Spasojević.

Direktor policije RS Darko Ćulum zahvalio se Kovačeviću na saradnji s policijom koja je, kako saznajemo, bila ključna za otkrivanje napadača.

Izvor blizak istrazi navodi da su u identifikovanju Čolića pomogli svedoci, nadzorne kamere, i greške napadača koji su u blizini mesta zločina ostavili teleskopsku palicu koja je korištena u brutalnom premlaćivanju Kovačevića.

- Čolić je profesionalni bokser i bavi se poslovima obezbeđenja po banjalučkim klubovima. Imajući to u vidu, kao i određena saznanja do kojih smo došli, definitno možemo reći da se radi o naručenom napadu, odnosno da je Čolića neko platio da napadne novinara - kaže izvor blizak istrazi.


Pročitajte još: Pretučen novinar BN televizije


S tim se složio i Kovačević koji kaže da Čolića ne poznaje, da s njim nije imao ni privatni, ni poslovni kontakt.

- I dalje ne znam šta je pozadina napada, ali je on očigledno vezan za posao kojim se bavim - istakao je Kovačević.

Foto Fejsbuk

Čolić je u ponedeljak predat banjalučkom tužilaštvu koje je zatražilo da mu se odredi jednomesečni pritvor zbog uticaja na svedoke, težine krivičnog dela, ali i uznemirenja javnosti. Na teret mu se stavlja krivično delo pokušaj ubistva.


ZAŠTITA

DRAGAN Lukač je rekao da MUP RS neće tolerisati napade na novinare, navodeći da treba razmišljati o zakonskim okvirima za zaštitu novinara, s obzirom na težinu posla kojim se bave.

- Ako se nekome ne sviđa rad novinara, slobodno mogu da ih tuže, ali ovakve napade MUP RS neće tolerisati. Ni verbalne, a kamoli fizičke. Novinarska zajednica uvek može računati na zaštitu policije i pozivam ih da prijave kad god se osećaju ugroženim - rekao je Lukač.BEZ DOSIJEA

BIVŠI bokser BK Slavija Marko Čolić (na slici) nema krivični dosije. Ispred Kluba borilačkih veština "Hektor" 21. septembra u dvorani "Borik" je trebalo da se bori za titulu internacionalnog šampiona u teškoj kategoriji. Imao je više profesionalnih mečeva koji su ga svrstali među 100 najboljih boksera sveta. Zaposlen je kao vozač u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", kao i na poslovima obezbeđenja noćnih klubova.