Krčkalo se 500 sarmi u loncu
06. 09. 2018. u 06:30
U okviru obeležavanja 8. septembra Dana opštine Vukosavlje, u toj maloj opštini u Srpskoj organizovani su drugi gastro susreti.
Žene pripremile raznovrsna jela Foto V. B.
U OKVIRU obeležavanja 8. septembra Dana opštine Vukosavlje, u toj maloj opštini u Srpskoj organizovani su drugi gastro susreti. Pozivu udruženje žena iz Vukosavlja odazvalo se 20 izlagača iz Modriče, Šamca, Domaljevca i Odžaka... Bila je to gastro ponuda Posavine na jednom mestu. Veliku pažnju posetilaca izazvao je štand Udruženje žena "Vez" iz Domaljevca i lonac u kome se krčkalo oko 500 sarmi.
- Na štandu su razna jela i ponosni smo na sve izloženo od pita sa sirom, raznih domaćih starinskih kolača kao što su oblatne. Posebno smo ponosni na našu domaljevačku sarmu, koja je izazvala veliku pažnju i na sličnim sajmovima u Evropi - ističe Luca Adaščević, iz udruženja "Vez".
I domaćini su imali šta da pokažu. Na štandu udruženja žena iz Vukosavlja i Jakeša stara jela iz oko 50 opština nekadašnje BiH. Tu su razne pite, kolači, čupavci, jelo zanimljivog naziva "prpa". Kako kažu domaćice iz Vukosavlja, postoji interes i mlađih žena za pripremanje "stare" hrane.
Pročitajte još - Srpska sarma na holandski način
- "Prpa" se pravi od starog hleba i na kome se peku pileći bataci. Ima mlađih žena koje interesuje stara kuhinja. Mislim da u našem selu nema žene koja jednom sedmično ne pravi neko starinsko jelo - priča Alena Bećirović iz Udruženja žena iz Jakeša.
DOMAĆA KUHINjA
GASTRO susrete u Vukosavlju otvorio je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Srpskoj.
- Na ovakav način se predstavlja bogatstvo kulture, tradicije i običaja ovog dela Srpske. Građani Vukosavlja prepoznali su vrednost domaće kuhinje i domaće hrane. Uvek koristimo domaće jer domaće je najbolje - poručio je Gluhaković.
Komentari (1)