- ŠLjIVA, požegača, u svežem, a ne rakijskom stanju, ovde je od davnina, važila za "mušku" voćku. Pometnju je sada unela afrička šljiva, a jednu takvu, na imanju u selu Zakumo kod Rogatice, uzgojio je penzioner Radenko Batinić, bivši gastarbajter u Francuskoj.

Pročitajte još: RS: Propalo 1.400 tona krušaka i šljiva

- Imam ja ovde i 70 stabala, tri vrste čačanki, ali odbraniti ovu afričku od nasrtaja mojih kolega, nije mi lako. Krivo mi je što ne posadih više ovog "afrodizijaka", tada bi možda i moja supruga Mila ostajala i preko zime u Zakumu, a unučad u Parizu bi već neko drugi čuvao - kaže, za "Novosti", Radenko, koji je kao konobar iz Rogatice, u Pariz - trbuhom za kruhom, otišao 1968. I tu ostao do penzionisanja 2004.

Udaljen 12 kilometara od Rogatice, sa suprugom Milom, bivšom Kragujevčankom, koju je upoznao u Parizu, u Zakumu je krčio zapušteno porodično imanje, od kojeg su uspeli napraviti "botaničku baštu". Tek egzotična šljiva, u preseku, boje mrkve, učinila ga je "popularnim" u Rogatici, čuvenoj po brendiranom kajmaku - skorupu i brendiranom krompiru, za koje je trebalo potrošiti mnogo napora i novca, kako bi se dokazao kvalitet.