VIŠEGRAD je i ove godine, 25. put ugostio više od 20 umetnika, slikara, vajara, grafičara, fotografa u okviru jubilarne Međunarodne likovne kolonije.

Učesnici su u Višegrad stigli iz raznih krajeva regiona, od Beograda, Tivta, Kosovske Mitrovice, do Herceg Novog i drugih gradova, a u gradu na obalama Rzava i Drine dočekali su ih višegradski slikari i fotografi.

Inspiraciju za svoja dela, koja nastaju tokom trajanja kolonije, umetnici su potražili na više lokacija u Višegradu.

Posetili smo ih u Višegradskoj banji gde u nedirnutoj prirodi stvaraju svoja umetnička dela.

Pročitajte još: Višegrad posetilo čak 200.000 turista

Međunarodna likovna kolonija održava se u organizaciji ovdašnje "Gradske galerije", a njen direktor, slikar Slavko Tuševljak kaže da ove godine na koloniji učestvuju i vajari, a akcenat je stavljen na reku Drinu i njen jedinstven kanjon.

- Učesnici su imali priliku da jedan dan provedu na reci Drini i krstare jednim od najlepših kanjona u svetu, što je bila prilika i da posete spomen-kompleks u Starom Brodu i etno-kamp, jer mnogi od njih tu nikad nisu bili. Inspiraciju su pronašli i u manastiru Dobrunu, Andrićgradu i naravno višegradskoj ćupriji - ističe Tuševljak.

OMILjENI GRAD - VIŠEGRAD je grad koji volim, možda čak i više od rodnog Užica. Od 1994. godine samo na tri višegradske likovne kolonije nisam bio, a moram da kažem da sam prvu ćupriju naslikao davne 1968. godine, dok sam još bio u osnovnoj školi. Otac mi je bio železničar, došli smo u Višegrad, tu smo prenoćili i ja sam tada prvi put temperama naslikao stari most - priča akademski slikar iz Užica Vladan Terzić, jedan od osnivača kolonije.

Jedan od najstarijih učesnika kolonije, slikar Đuro Lubarda u Višegrad je stigao iz Hamiltona u Kanadi i podsetio nas na same početke održavanja ovih susreta likovnih umetnika.

Lubarda kaže da kada je prvi put iz bratstva manastira Krka došao u Višegrad i kada je formirano umetničko bratstvo manastira Dobrun nije ni sanjao da će višegradska kolonija doživeti svoj 25. rođendan.

Pročitajte još: Višegrad: Cveće za nobelovca

- U samom začetku kolonije, početkom devedesetih godina, bio sam njen prvi umetnički rukovodilac. Ogromno iskustvo sam ovde stekao, kako likovno, tako i jezičko jer mi smo ovde bili predodređeni jedni na druge, da razmenimo svoja iskustva koja su naravno različita, pogotovo što smo dolazili iz različitih sredina. Na mene posebno ostavlja utisak što sada kolonija okuplja mlade ljude, kao i to što je Višegrad bogat velikim brojem akademskih slikara što će sadašnjem organizatoru biti dobra potpora u daljem radu - ističe Lubarda.

Po prvi put u Višegrad iz Herceg Novog je stigao i akademski slikar Ljubo Popadić koji kaže da je u svojoj bogatoj karijeri uradio hiljade pejzaža, mrtvih priroda i portreta, a da je višegradsku ćupriju naslikao samo jednom i to kada je bio veoma mlad.

Ljubo Popadić- Sada most Mehmed-paše Sokolovića slikam po drugi put, za ovu likovnu koloniju i mislim da sam na dobrom putu da ispunim očekivanja - priča Popadić.

Mlada vajarka iz Beograda Jelena Božović Đorđević nije prvi put u Višegradu, ali je ovo njeno prvo učešće na višegradskoj koloniji.


Slikari rado dolaze u ovu koloniju


- Višegrađani su me jako lepo primili kada sam izlagala svoje radove na izložbi u Gradskoj galeriji. Ja se bavim figuralnim vajarstvom, figura mi je osnovni motiv i poslednjih nekoliko godina vajam umetnike. Inspirisana Andrićem vajala sam njegov lik, zatim Omer-pašu Latasa i čuvenog Ćorkana - kaže Božovićeva.

ZNAČAJNO ISKUSTVO STARIJIH

- Drago mi je što su, pored mlađih, ovde i stariji umetnici sa kojima je dobro deliti iskustva i ideje, da mi mlađi crpimo inspiraciju od njih, a oni energiju od nas. Imamo priliku da se povežemo sa Višegradom, njegovom okolinom i istorijom i da nešto od toga pokažemo na svojim radovima - kaže Natalija Miladinović iz Beograda.