U SELU Ljubljenica kod Berkovića u Republici Srpskoj juče je paroh srpske pravoslavne crkve Aleksandara Gajić osveštao spomen-crkvu podignutu u znak sećanja na trideset dvoje Srba koje su ustaše pogubile na Veliku Gospojinu 28. avgusta 1941. godine. Žive su ih spalili.

U Ljubljenici je živelo ukupno 45 Srba i svi su bili iz porodica Vukosav i Gelo. Na Vidovdan 28. juna 1941. godine, ustaše iz Ljubljenice i okolnih sela sve zatečene Srbe zatvorili su u dve kuće, izdvojili 10 odraslih muškaraca i odveli ih. Uveče, istog dana, ustaše su odrasle muškarce ubile na jami Barev do. Njihovim ženama, međutim, govorili su kako su već stigli u Srbiju, da im je tamo dobro i da svi rade.

Pročitajte još: REPUBLIKA SRPSKA OSVAJA SVET: Hercegovački kamen za građevine u Kini

Nakon dva meseca iste ustaše su ponovo sve Srbe zatečene u Ljubljenici, ukupno njih 34, zatvorile u dve kuće. Tada, na Veliku Gospojinu 1941. godine, nikoga nisu izdvajali. Deca, žene i među njima samo dva odrasla muškarca, ukupno 34 čeljadi moralo je da pođe sa njima. Doveli su ih do jedne velike štale u selu. Zatvorili su ih u tu štalu, koju su obložili suvim drvećem i zapalili. Iz zapaljene štale uspele su da pobegnu samo devetogodišnja devojčica Slavojka Vukosav i Spasenija Gelo koja je tada imala 60 godina.

ZA PAMĆENjE

Od 32 Srba izgorelih u štali koju su zapalili, dvadeset su bila deca, od toga njih devet nije napunilo ni pet godina, a troje su bile bebe koje nisu živele ni godinu dana.