VLADIMIR Kovačević, novinar BN televizije iz Banjaluke, teško je pretučen ispred zgrade u kojoj stanuje u banjalučkom naselju Obilićevo. Nakon napada je zadržan na lečenju u UKC RS gde su mu konstatovane povrede glave, s kontuzionim žarištem na mozgu, rascepljeno je levo uvo, a ima i povrede lica i potkolenice. Vitalno nije ugrožen, ali je zadržan na daljem lečenju i posmatranju.

Kovačevića su, dok se vraćao s posla, u 20.45, presrela i napala dva maskirana muškarca, koji su ga izudarali teleskopskim palicama.

PROČITAJTE JOŠ: Pretučen novinar BN televizije

- Prilazio sam zgradi i na parkingu uočio dva muškarca, na koje u prvi mah nisam obraćao pažnju. Prilazili su mi i pomislio sam da neko od mojih drugova hoće da se našali. Međutim, ubrzo sam shvatio da su maskirani. Skolili su me oko parkiranog automobila i jedan je prišao s boka, a drugi s leđa i krenuli su da me udaraju metalnim palicama na razvlačenje - priča iz bolničke postelje Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Hitno rasvetliti napad na novinara

On kaže da su obojica na sebi imala crvene dukserice s kapuljačama, koje su čvrsto stegnuli, da im se ne vidi lice. Bili su visoki između 180 i 185 centimetara, starosti oko 30 godina. Prvo su ga udarili u telo, a potom oborili na asfalt i nastavili brutalno da ga mlate po glavi.

- Pokušao sam da se odbranim, ali nisam imao šanse. Tada sam počeo da vičem iz sveg glasa i oni su pobegli. Seli su u tamni karavan i pobegli, a meni je u pomoć priteklo nekoliko komšija - priča Kovačević, koji je pre sedam dana dobio drugo dete.

On kaže da ne zna ko stoji iza napada, a kao motiv vidi jedino posao kojim se bavi. Pojašnjava da je te večeri izveštavao s Trga Krajine sa skupa "Pravda za Davida".

- Sve je moguće. Kao motiv ne mogu da izdvojim nijednu konkretnu priču, prilog ili tekst na kome sam radio, jer ih je bilo mnogo. Potresen sam i najteže mi je zbog porodice. Međutim, ovakav napad nije iznenađenje s obzirom na atmosferu linča koja je stvorena prema novinarima BN televizije - ističe Kovačević.

DODIK U POSETI VLADIMIRA Kovačevića u bolnici su posetili predsednik RS Milorad Dodik, te predsednik PDP Branislav Borenović, koji su osudili napad i pozvali policiju da zaštiti sve građane, a posebno novinare. Izrazivši žaljenje zbog napada Dodik je Kovačeviću ponudio i zaštitu policije, ukoliko to zatraži. - U Srpskoj ne postoji atmosfera linča, kako je neki nazivaju. Odbacujem mogućnost da iza napada stoji vlast, s čime se i Kovačević složio - istakao je Dodik.

Napad na Kovačevića najoštrije su osudila novinarska udruženja, te gotovo svi politički subjekti. BN televizija je večernje vesti počela je zatamnjenim ekranom.

Šef banjalučog dopisništva BN TV Željko Raljić kaže da je ovo bila klasična sačekuša na kućnom pragu, što nije zabeleženo.

- Pokrenućemo sve mehanizme pravne zaštite i raditi ono što je naš osnovni posao - baviti se ovim slučajem. Nismo zadovoljni s onim što je policija do sada uradila. Ni ova istraga nije temeljita kao ni mnoge druge do sada - rekao je Raljić.

Predsednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić policiji je ostavio rok do kraja sedmice da izađe s pravim informacijama.

PU Banjaluka i Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci kratko su saopštili da je nakon napada izvršen uviđaj, te da je pokrenuta istraga kako bi se otkrili počinioci. Međutim, niko do sada nije uhapšen ili osumnjičen za napad.

PROTEST

U ZNAK podrške pretučenom kolegi novinari su se simbolično okupile u pet do 12, ispred Palate Republike, tražeći da se otkrije ko stoji iza napada na Vladimira Kovačevića.

Novinar Milorad Milojević ispred kolega je upitao da li metalne palice znače da će tako proći svi koji pošteno rade svoj posao.

- Novinari nisu protiv sistema, već za sistem, pravičan i jednak za sve. Mi tražimo slobodu govora i kretanja i zahtevamo da se napadi na novinare tretiraju kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti - poručio je Milojević.