ZA dva meseca započeće rad na pisanju novog, istinitog izveštaja o zločinima u Srebrenici. Vlada Republike Srpske bi već na prvoj narednoj sednici trebalo da odredi rok od 60 dana za formiranje međunarodne komisije za pisanje novog izveštaja o Srebrenici, a odmah će se tražiti i način da se obezbede sredstva za finansiranje najpoznatijih svetskih eksperata, koji bi učestvovali u pisanju istinitog izveštaja o zločinima u Srebrenici - izjavio je Milorad Dodik, predsednik RS.

Pročitajte još: Dodik: Za dva meseca pišemo novi, istiniti izveštaj o Srebrenici

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže, za “Novosti”, da će Centar sva dosadašnja istraživanja i ona kada su u pitanju događaji u julu 1995. godine koja su bila prezentovana u predmetu “Mladić” u Haškom tribunalu staviti na raspolaganje novoj komisiji za Srebrenicu.

On je rekao da je uveren da ima dovoljno dokaza i argumenata da se donese potpuno novi izveštaj o događajima u Srebrenici u periodu od 1992 do 1995. godine.

Kojić je dodao da će Republički centar biti potpuno na raspolaganju novoj komisiji za Srebrenicu za prikupljanje eventualno novih činjenica i dokaza.

Pročitajte još: NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE USVOJILA ZAKLjUČKE: Formirati novu komisiju za istinu o Srebrenici

- Događaji u Srebrenici nikako se ne smiju posmatrati samo kroz juli 1995. godine, a zanemariti činjenicu o ubistvu i stradanju 2.600 Srba, te posebno imajući u vidu manipulacije u tom periodu i manipulacije koje se koriste u vezi sa stradanjem Bošnjaka - pojasnio je Kojić.

On je podsetio da je izveštaj Komisije za Srebrenicu korišćen u presudama koje su se vodile za događaje u Srebrenici, iako mnogo toga što se konstatuje u tom izveštaju nije tačno.

- Istraživanja koje je Republički centar u poslednje četiri i po godine sproveo o događajima iz 1995, sada su pokazala najbolju upotrebnu vrednost - istakao je Kojić.

Milovan Jolović, Rodoljub Anđić, Branislav Okuka i Rajko Kušić

OKO SREBRENICE SVE DA BUDE JAVNO

ISTINA o stradanju Srba i Bošnjaka mora da se do kraja utvrdi. Komisije koje budu radile - da rade javno. Svi moramo da imamo uvid. Ima li šta poštenije od toga. Nećemo da skrivamo istinu o bošnjačkim žrtvima, ali ni da zaboravljamo svoje poginule. Nismo ni znali da smo svi mi ratni komandanti policije i vojske RS bili na tajnim spiskovima potencijanih zločinaca koje je, nažalost, napravila naša vlada 2004. godine - ovako govori general Rodoljub Anđić, predsednik udruženja “Čast otadžbine” koje okuplja nekadašnje starešine Republike Srpske.

Pukovnik Branislav Okuka podseća da su istražitelji Haškog suda rejon Srebenice napustili 2001. godine pronašavši posmrtne ostatke 1.920 osoba. Dodaje da spiskovi UNHCR i Međunarodnog crveni krsta iz 1995. nisu zabeležili nikakav genocid, već da je Srebenicu od oko 40.000 stanovnika napustilo 35.000. Sa 28. divizijom koja se povlačila ka Tuzli izašlo je još nekoliko hiljada.