BUDUĆNOST U ZABORAVLJENOM ŽITU: Heljda puni novčanik dok leči telo i zemljište, korisna i pčelarima

B. Milošević

15. 08. 2018. u 10:28

Poljoprivrednici U Semberiji se umesto pšenici i kukuruzu sve više okreću gajenju drugih isplativijih biljaka. Otporna na bolesti, dospeva za tri meseca, a u ishrani može da se koristi svaki njen deo

БУДУЋНОСТ У ЗАБОРАВЉЕНОМ ЖИТУ: Хељда пуни новчаник док лечи тело и земљиште, корисна и пчеларима

Ilija Lazić na parceli zasejanoj heljdom

POLjOPRIVREDNI proizvođači na prostorima brežuljkaste Semberije i podmajevičkog kraja, zbog posne zemlje, kako ratari nazivaju onu lošijeg kvaliteta, sve više umesto pšenice i kukuruza gaje alternativne kulture, koje su manje zahtevne, ređe obolevaju, i od kojih uz malo truda i sreće mogu očekivati i pristojnu zaradu.

Pročitajte još: Heljda protiv raka

Proizvodnja lavande, nane i kamilice ostala je, zbog neorganizovanog otkupa, samo na pokušaju, pa se Ilija Lazić (71), iz Gornjeg Dragaljevca, dugogodišnji pčelar, opredelio za setvu heljde, u Semberiji gotovo zaboravljene žitarice.

Heljda je jedna od najzdravijih žitarica (mada je neki svrstavaju u krmno bilje), ne podleže genetskim modifikacijama, gaji se bez pesticida, ne sadrži gluten, a podjednako je korisna i kao hrana i kao lek. Zeleni listovi heljde, kao dobar izvor glikozida, koriste se kao lekovito sredstvo za lečenje hipertenzije i dijabetesa, a čaj od heljde pomaže pacijentima u oporavku posle hemoterapije.

- Heljdu sam počeo sejati iz nekoliko razloga. Prvo, u fazi cvetanja, to je izuzetna ispaša za pčele, potiskuje korov sa zemljišta, a heljdino brašno je izuzetno korisno za ljudsku ishranu - priča Ilija Lazić, koji ove godine ima heljdu na sedam hektara i slovi za najvećeg proizvođača na području Semberije.

- To je apsolutno nezahtevna biljka - kaže Lazić. - Sa tako kratkom vegetacijom od tri meseca, odlična je kao drugi usev nakon žetve pšenice i ječma. Stoprocentno može da se iskoristi, počev od heljdinog meda, koji je izuzetno kvalitetan, preko slame u jastucima, koja, po preporuci stručnjaka, obezbeđuje zdrav i miran san, pa do toga što je aromatičnog ukusa i mirisa. Dijabetičari heljdu koriste kao lek, a dokazano je da "leči" i zemljište od korova. Posebno je popularna u Rusiji, gde je nezemenjiva na ruskoj posnoj trpezi, kao što je pasulj kod Srba - objašnjava Ilija sve prednosti ove čudotvorne biljke.

Posle početnih nedoumica, sve više meštana ovog kraja okreće se heljdi, koja će u skorijoj budućnosti možda biti najvažnija žitarica ovih prostora.

SIRĆE I PEKMEZ

U POSLOVIMA oko obezbeđivanja zdravog heljdinig brašna, kvalitetnog meda i voska, Iliji se pridružila i supruga Vasilija (68) sa proizvodnjom prirodnog sirćeta i pekmeza od divljih jabuka, kako rekoše, najefikasnijeg prirodnog leka protiv šećera u krvi i holesterola.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije