KANTONALNI sud u Novom Travniku osudio je Zlatka Piljagića (36) iz Banjaluke na pet i po godina zatvora, poslednjeg aktera pljački u zlatarama "Gabi" i "Gold" u Jajcu 2012. godine, kada je u razmeni vatre s policijom ubijen jedan od razbojnika.

Presuda je izrečena nakon što je sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Piljagić sklopio sa Kantonalnim tužilaštvom u Novom Travniku, čime je u potpunosti priznao sve navode optužnice.

Piljagić, koji je šest godina bio u bekstvu, uhapšen je u martu ove godine nakon što je pijan napravio incident u kafiću "Rusija" u Banjaluci. Tom prilikom napao je i policajce, koji su ga uhapsili i kod njega pronašli lažnu ličnu kartu na ime Dario Plavšić iz Banjaluke. Lažni identitet omogućavao mu je da se skriva, ali i putuje, budući da se za njim tragalo skoro punih šest godina. Sumnjalo se da se krio u Hrvatskoj, a potom i u Srbiji, ali je sasvim slučajno otkriven u svom rodnom gradu.

RANIJE OSUĐIVAN ZLATKO Piljagić policiji je poznat kao višestruki prestpunik, a iza sebe već ima pravosnažnih presuda. Zbog razbojništva u Banjaluci 2005. godine osuđen je na tri i po godine zatvora. Osim toga u više navrata je privođen zbog sumnje da je učestvovao u pucnjavama po Banjaluci.

Zbog učešća u pljački dve zlatare ranije su na po šest godina zatvora osuđeni Zlatkov rođeni brat Zoran Piljagić Pilja i Aleksandar Babić Aco, dok je Siniša Vasiljević Mišolovka dobio pet godina. Tokom pljačke u razmeni vatre s policijom ubijen je Stojan Knežević Ćole (28).

Pročitajte još - Pucnjava kao u filmu

Pljačka se dogodila 3. maja 2012. godine u Ulici ZAVNOBIH u Jajcu. U presudi se navodi da su razbojnici oko 3.30 provalili u zlatare i iz njih izneli dva ogromna sefa koja su natovarili u dva karavan "pasata" zelene i crvene boje. Međutim, za to vreme u jednoj zlatari se oglasio tihi alarm i policija je krenula u intervenciju. Pljačkaše su zatekli na delu i kada su ih pozvali na predaju razbojnici su iz automatskih pušaka zapucali prema patroli. Policija je uzvratila vatru i tom prilikom ubijen je Knežević koji je seo za volan zelenog "pasata". S njim u automobilu bio je i Zlatko Piljagić, koji je peške pobegao prema reci Vrbas. Sumnjalo se da je i on ranjen, što nikada nije potvrđeno, budući da se šest godina o njemu ništa nije znalo.

Tokom pucnjave Babić, Vasiljević i Zoran Piljagić crvenim "pasatom" pobegli su iz grada, ali su ostali bez plena, jer im je iz gepeka ispao metalni sef težak više stotina kilograma. Automobil je pronađen u Šipovu, oko 30 kilometara od Jajca, a samo 36 sati kasnije njih trojica su uhapšena u Banjaluci.