SUDBINU otkupljivača puževa, koji su nekada imali unosan posao o kojem se godinama ne govori, doživeće, po svoj prilici, i uzgajivači aronije, hvaljene sibirske borovnice.

Pročitajte još - STIŽE ARONIJA DO STRAZBURA: Propao pokušaj povratnika iz Švedske da počne organsku proizvodnju kod Uba

To što je "sibirska", navela je seljake sa Zaboraka u Čajniču i Sjeverskog u Rogatici da na više od 1.000 metara visokih prostranih zaravni zasade aroniju i materijalno ojačaju svoja domaćinstva. Ali dogodilo im se suprotno. Aroniju sada nijedna hladnjača u BiH neće da otkupi, a rod je izuzetan. To je obradovao samo ptice, što pravi dodatnu glavobolju i galamu u tim selima.

Slobodan Mitrović

- U Srbiji sam kupio jednu nazovimašinu, koja radi na struju i emituje zvukove govora ljudi i ranjenih ptica. Nerviram ptice, a i komšije, a ne znam ni šta ću sa rodom, jer niko neće da otkupi aroniju. Uz to sam se i kreditno zadužio za podizanje zasada aronije i za sisteme za navodnjavanje - kaže Slobodan Mitrović, nekada stanovnik Goražda, pa izbegličkih kampova u Srbiji, a sada povratnik na dedovinu u Sjeversko.

Direktor Udruženja poljoprivrednika iz Čajniča Veselin Dačević kaže da je sreća da imaju hladnjaču na Zaborku, gde će zalediti oko tri tone aronije.

- Imam dovoljno svojih zasada aronije u Rudom i Foči, od kojih pravim sokove, i ne razmišljam o otkupu, jer tržište trenutno nije zainteresovano za kupovinu aronije - kaže Miro Vrećo, koji ima pogone u Rudom i Foči.