U Modriči je danas na svečan način otvoren prvi Dom za stara lica „Zenit“, koji ispunjava sve uslove predviđene Pravilnikom za smeštaj starih lica i u kome će moći boraviti 65 lica iz treće životne dobi. Kako je rečno na svečanosti o njima će se brinuti 14 stručno osposobljenih radnik u prvom redu medicnske struke.

Prvi stanovnici novog Doma za stare useliće se početkom septembra. Novo izgrađeni Dom „Zenit“ će svojim budućim stanarima pružati usluge kompletnog smeštaja i boravka, medicinsku negu, radno-okupacione i animacione aktivnosti.

Novi objekat kako se popularno zove „starački dom“ izgradio je Čedo Kondić na ulazu u Modriču iz pravca Vranjaka, u novom naselju Višnjik. U savremenom objektu nalaze se 33 sobe, od čega 11 jendokrevetnih, 19 dvokrevetnih, 3 trokrevetne i 3 apartmana i dvorište površine 3.000 metara kvadratnih. Smještajni kapaciteti su savremeno opremljeni svim potrebnim pomagalima i sredstvima za 65 lica najstarije životne dobi.


PROČITAJTE I: Deca sa smetnjama u razvoju bez dodatka


- Dom odgovara svim standardima i zahtevima, sa 1.200 kvadratnih metara korisne površine. Pokušaćemo da budućim korisnicima omogućimo da žive na isti ili sličan način kao što su ostavili negde kod svojih kuća. Sa njima će raditi 14 novih radnika, uglavnom medicinskog osoblja. Trudićemo se da sve prihvatljivo i relno za nape korisnike. rekao je Čedo Kondić.


Presecanjem trake, načelnik Modriče Mladen Krekić i Čedo Kondića svečano su otvorili novi Dom za stara lica „Zenit“.


- Sve je ovo od velikog značaja za našu lokalnu zajednicu. Pored dva postojeća i ovaj dom pokazuje nivo naše brige za stara lica. Pored toga veoma važno je da će ovde dobiti svoj posao 14 ljudi. Želim svim korisnicima lepu jesen života. - naglasio je Mladen Krekić.


Svečanom otvaranju objekta, pored brojnih gostiju, prisustvovala je i Branka Sladojević. pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, čiji resor je zadužen za socijalnu, porodičnu i dečiju zaštitu


- Srpska raspolaže sa 4 republička doma i još 40 sličnih ustanova na celoj teritoriji RS, koji ispunjavaju uslove predviđene Pravilnikom za smeštaj starih lica. To za sada nije dovoljno, jer interes za ovakvim smeštajem je iz dana u dan sve veći. Ovo što je danas otvoreno u Modriči je za svaku pohvalu i mi težimo ovim standardima. – pohvalila je satrački dom Branka Sladojević.


Ona je naglasila da je Vlada RS pripremila Strategiju u oblasti starenja za narednih 10 godina, a koja će zaživeti do kraja ove godine.