U SANSKOM Mostu, federalnoj opštini koja graniči s Oštrom Lukom u Srpskoj, obeležena je 77. godišnjica od monstruoznog ubistva 5.500 Srba i Jevreja na Ilindan 1941. godine. U tom nezapamćenom ustaškom zločinu, o kojem svedoče preživeli, kao i grobna polja, pobijene su cele srpske i jevrejske porodice.

U Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu služena je liturgija, nakon čega je na Spomen-groblju Šušnjar služen parastos. Uz zapuštene grobne ploče, na kojima se retko gde može jasno pročitati ime žrtve, retki koji su preživeli golgotu i njihovi potomci zapalili su sveće i doneli cveće. I danas oplakuju članove porodice. Kolika je bila razmera stradanja na ovom stratištu preživeli govore da je iz grobnih polja godinama posle lila krv.

Pročitajte još - Zločini bez kazne

Retke preživele i potomke žrtava Šušnjara, najviše je pogodilo loše stanje i zapuštenost Spomen-područja. Spomenik, nekada slobodarski simbol, danas je grafitima išarana šuplja ruina, okružena otpadom. Nakon parastosa, brojne delegacije položile su vence na ovo spomen-područje.

Prema rečima načelnika Opštine Oštra Luka Dragana Stanara, nadležni organi Opštine Sanski Most su na njegovo insistiranje pokosili ovo područje.

VANDALIZAM

U POČAST žrtvama u Sanskom Mostu treba da stoje pravoslavni krst i Davidova zvezda. Nadam se da ćemo se jednom urazumiti svi zajedno na prostorima na kojima živimo zajedno, i da ovakvi vandalizmi ne treba da se dešavaju nikome. Nažalost, samo konstatujemo od slučaja do slučaja da se to dešava srpskim žrtvama - rekao je predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović.