KROZ zakonska rešenja, odnosno Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o matičnim knjigama, koji stupaju na snagu ove godine, ubrzavamo rad lokalnih organa ali i republičkih institucija. Definitivno želimo da administracija bude efikasnija i da građani ne čekaju na rešavanje zahteva i papirologije po 30 dana, već da se to rešava mnogo kraće, kaže u intervjuu za "Novosti" Lejla Rešić, ministraka Uprave i lokalne samouprave RS.


* Šta donose izmene Zakona o upravnom postupku za građane?

- Zakon o upravnom postupku RS (ZUP) je pravna Biblija jer je tako pravnici doživljavaju. Kroz izmene ZUP promenili smo način rada u lokalnim zajednicama kada je primena ZUP u pitanju.


* O čemu se radi konkretno?

- Konkretno, danas kada građanin podnese određeni zahtev organi uprave imaju rok od 30 dana da to reše ili ne reše i da građanin dobije odgovor. U praksi je građanin 29. dan dobijao odgovor da mu fali jedan papir. Sada izmenama i dopunama ZUP kada građanin preda zahtev organ je dužan u roku od 10 dana da ga obavesti da li nešto od dokumentacije nedostaje. Ako nedostaje građanin ima rok od sedam dana da dopuni dokumentaciju, a ako ne dopuni smatra se da nije dopunio zahtev. Ukoliko za 10 dana građanin ne dobije nikakvo obaveštenje smatra se da je uredan zahtev i 30. dan može dobiti samo odgovor.


Pročitajte još: Lejla Rešić za „Novosti“: Zaustavljeno nezakonito zapošljavanje


* Šta se postiže ovakvim rešenjima?

- Na ovaj način smanjujemo korupciju. Verujemo da nema predmeta koji ne može da se završi za sedam dana. Ubrzavamo rad u svim organima uprave od lokala pa do viših republičkih institucija. Administraciju činimo odgovornijom za ono što radi. Očekujem da će trebati vremena da se ljudi naviknu na ovaj sistem rada. Ali isto tako postoje lokalne zajednice u RS koje već rade na ovaj način i Vlada želi da to bude standard za sve. Nema razloga da građani za stvari koje su najčešće tehničke, gube vreme po šalterima i kancelarijama.

* Srpska dobija i novi Zakon o matičnim knjigama?

- Tako je. Smanjili smo rokove. Kada se uzimao matični broj za novorođenče do sada je rok bio 15 dana. Rok smo skratili na osam dana i propisali smo zakonsku obavezu da službe, koje su građani obilazili da pribave papirologuju, sada razmenjuju podatke po službenoj dužnosti. Ostavili smo i mogućnost da u narednom periodu budu dostupni e-matičari gde bi u porodilištima instalirali matične službe i ostavljali podatke o novorođenčetu, a u svojim opštinama se nakon nekoliko dana podizao gotov papir o matičnom broju.


* Kao najmlađi ministar ušli ste u Vladu i ostali dva mandata?

- Nakon osam godina kao ministar shvatila sam da mi je prošlo 15 godina života (smeh). Definitivno je kuriozitet da sam sa 29 godina dobila šansu da budem član Vlade RS u resoru koji je kičma sistema. Sećam se da sam pitala Marka Pavića, predsednika DNS, "da li vi znate da je meni 29 godina". Ni sada ne znam otkuda hrabrost DNS da mi pruži šansu tada. Nakon mog ulaska u Vladu počeli su šansu da dobijaju mlađi ljudi.

POVERENjE I KAMPANjA

Ostajete li još jedan mandat u Vladi RS

- Dosta je od mene. Dobila sam šansu i verujem da sam opravdala poverenje. Moja najveća želja je da kampanja koja je pred nama za DNS prođe dostojanstveno i to je ono što je u fokusu mojih interesovanja.