U VOĆNjACIMA Radomira Stojanovića (70) iz Ljeljenče kod Bijeljine, ovih dana se završava berba marelice, u narodu poznatije kao ruska džanarika.

Pročitajte još: Od kupine "beru" gubitke

Stojanovići su pre sedam godina zasadili oko 600 stabala krimske žute i ovo je jedini zasad ruske džanarike u Semberiji. Karakteristično za ovo voće je to što prorodi već u drugoj godini, ne zahteva hemijska tretiranja, a plodovi su krupni i podsećaju na kajsiju. Zbog svog neutralnog soka, našla je svoje mesto u industriji sokova i predstavlja glavnu bazu u ovoj proizvodnji.

Zbog proletnjih mrazeva, rod "ruskinje" je prepolovljen, i jedva da će imati prinos od 10 tona, dok su Stojanovići pre dve godine ubrali oko 30 tona ovog voća.

Pročitajte još: Pšenica podbacila, a kukuruz rekordno

- Srećna okolnost je što nemamo konkurenciju sa ovom vrstom voća, i sav rod isporučujemo bijeljinskom "Spektar drinku" koji se bavi preradom voća i proizvodnjom sokova, po ceni od 0,38 maraka za kilogram. Očekuje nas uskoro berba kasnijih sorti šljive, čačanske rodne i stenleja, ali s obzirom na to da je voće ove godine prerodilo u celoj Evropi, plasman je otežan i mnogo šljive će završiti u rakijskim kazanima - kaže Stojanović.