POŠTAR Željko Drakul iz Foče dobio je otkaz u "Poštama Srpske" nakon što je pred disciplinskim organima priznao da je od 2013. godine "isplaćivao" boračke dodatke i invalidnine devetorici preminulih sugrađana falsifikujući njihove potpise.

Pročitajte još: Lažni policajac uhvaćen u prevari

Na taj način Drakul je za šest godina u svoj džep stavio oko 32.000 KM. Pored otkaza, očekuje ga i krivični postupak, jer ga je PU Foča prijavila Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju zbog sumnje da je počinio krivična dela pronevere i falsifikovanja isprave.

- Drakul se sumnjiči da je, obavljajući poslove poštonoše, od februara 2013. do januara ove godine svojeručno potpisivao uputnice kao isplaćene za devet umrlih korisnika invalidnine, boračkog dodatka i novčane naknade namenjene odlikovanom borcu. Time je pribavio imovinsku korist od oko 32.000 KM - navode u PU Foča.

Pročitajte još: Doboj: Pod lupom i prevareni kupci

Portparol "Pošta Srpske" Milena Kvočka kaže da je čitav slučaj otkriven u januaru ove godine, kada je Drakul, zbog povrede, bio sprečen da obavlja svoje radne zadatake.

- Dok je on bio na bolovanju, poslove u njegovom rejonu je preuzeo drugi poštonoša. Kada je posumnjao da postoje određene nepravilnosti u radu, poštonoša je razgovarao sa upravnikom pošte, koji je te sumnje proverio u opštini - rekla je Kvočka.

Tom prilikom ustanovljeno je da je Drakul od februara 2013. do januara 2018. godine lažirao potpise devet osoba koje su preminule.

- Utvrđeno je da je prisvajao novac i lažirao potpise za osam korisnika boračkog dodatka, jednog korisnika invalidnine i novčane naknade namenjene odlikovanom borcu - kaže Kvočka.

Kada je detaljno istraženo kako je poštar zloupotrebio svoj položaj, na štetu budžeta RS, protiv njega je pokrenut diciplinski postupak i predmet je predat Tužilaštvu.

- Utvrđivanjem činjeničnog stanja i njegovim priznanjem krivice, nadležni organ za vođenje postupka utvrdio je da je radnik kriv za težu povredu radne obaveze. Zaključeno je da dalji njegov rad u "Poštama Srpske" ne bi bio moguć, nakon čega je izrečena mera otkaza - istakla je Kvočka.

PRETI MU ZATVOR

UKOLIKO se pred sudom dokaže krivica, osumnjičenom poštaru preti kazna od jedne do osam godina zatvora. Upravo je toliko propisano Krivičnim zakonom RS za proneveru, dok mu za falsifikovanje isprave preti kazna od tri meseca do pet godina zatvora.