PRNjAVOR, koji sa svojih 13 nacionalnih manjina uživa naziv "mala Evropa", obeležio je i ovogodišnji istoimeni festival igrama, pesmama i prezentacijom nacionalnih jela i običaja iz pradedovskih zemalja, koje ne zaboravljaju više od jednog veka postojanja na ovdašnjem području.

Neposrednu podršku delovanju nacionalnih manjina u RS iskazao je i svojim prisustvom na festival u Prnjavoru predsednik Milorad Dodik.

- Srpska podržava delovanje nacionalnih manjina, te gaji i neguje slobodu, bez obzira na veru i naciju. Poštujemo negovanje kulture koju oni upražnjavaju kroz okupljanje u klubove i društva. Prnjavor je sinonim za značajan broj udruženja koja predstavljaju nacionalne manjine i prirodno je da se jedna ovakva manifestacija održi u ovoj lokalnoj zajednici - naglasio je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ: Bajkeri "Prašili" ulicama Prnjavora


Načelnik prnjavorske opštine Darko Tomaš ističe da se ovim festivalom promovišu kultura, baština i sve ono što ovu opštinu zaista predstavlja.

- Uveren sam da smo pravi primer u RS i da na najbolji način pokazujemo kako se složno živi u nekoj lokalnoj zajednici - kazao je Tomaš, zahvalivši predsedniku Dodiku što je još 2007. Savez nacionalnih manjina dobio status od javnog interesa, a potom je i zakonski obezbeđeno da predstavnik nacionalnih manjina ima sigurno mesto u lokalnim parlamentima.