PREDSEDNIK Udruženja žena žrtava rata RS Božica Rajilić Živković osudila je pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Veću naroda Srpske na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture i istakla da je to čisto politikanstvo, i da u zakonu nema nijedan diskriminatorski element na štetu bošnjačkog naroda.

- Potez Kluba Bošnjaka je deo predizborne kampanje u bošnjačkim strankama, jer da postoje elementi diskriminacije taj zakon ne bi podržale organizacije UN koje rade na području BiH, kao ni Ambasada Velike Britanije - rekla je Rajilićeva.

Ona je dodala da je Zakon prošao sve komisije i javne rasprave, kao i raspravu u Narodnoj skupštini Srpske, na kojima je uvažena većina predloga Bošnjaka.

Rajilićeva je naglasila da ne postoji razlog za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, i da je u ovom slučaju reč o nastojanju da žrtve u RS ne dobiju zakon koji bi štitio njihova prava.

- Njima je cilj da mi nemamo nikakav zakon, a ako ga imamo da to bude zakon na nivou BiH, što je kršenje Ustava BiH i Ustava RS, jer je ta oblast u nadležnosti entiteta - poručila je Rajilićeva.

Pročitajte još - Republika Srpska: Preko zakona o žrtvama torture do odštete

U Banjaluci će u utorak biti održana sednica Veća naroda RS na kojoj bi trebalo da bude razmatrano pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture.

Potpredsedavajući Veća naroda Kemo Čamdžija istakao je da je Klub Bošnjaka pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer, kako je naveo, pojedini članovi Zakona diskriminišu žrtve po nacionalnoj i verskoj osnovi.

Rajilićeva je podsetila da su Bošnjaci ranije posebno insistirali na zakonu na nivou BiH što je posebno zla namera. Jer, kaže, da je trebalo da postoji zakon na nivou BiH, onda se ne bi ni donosili ostali zakoni na entitetskom nivou.

NEOPHODAN ZAKON NA NIVOU ENTITETA

BOŽICA Rajilić Živković napomenula je i to da bi, ukoliko bi se zakon preneo na nivo BiH, to značilo da su Srbi bili žrtve navodne agresije Srbije. Oko 500 žrtava ratne torture do sada, kaže, jedine u Srpskoj nisu bile zakonska kategorija, pa je zakon na nivou entiteta neophodan.