U BOŠNjAČKOM povratničkom selu Tarevci kod Modriče proteklog vikenda održan je Deveti međunarodni sajam ruralne privrede - "Tarevci 2018". Na sajmu je učestvovalo 65 izlagača iz Srbije, Hrvatske, RS i FBiH. Izloženi su poljoprivredni proizvodi od voća i povrća, med, rukotvorine, stara jela i pića a prednjačila je domaća rakija od šljive.

U Tarevce su prvi put stigle žene iz Udruženja "Zlatno runo Sirmijuma" iz Sremske Mitrovice sa ukrasima od pustovane vune.

- Sve radimo starom tehnikom. Prvo očešljamo vunu, zatim je operemo sa toplom vodom i sapunom. To se zove pustovanje. Radimo valjanjem razne predmete, sedalice, lopte, torbe. Došle smo da širimo prijateljstvo - istakla je Ljubica Tomašević iz Mitrovice.

Pročitajte još - FESTIVAL SRPSKE RAKIJE: Ocenjivaće se šljivovica sa rafa

Veliku pažnju izazvao je štand žena iz Rašljana kod Brčkog sa starim jelima.

- Kad su naši stari jeli ovakvu hranu, niko nije bio bolestan. Ne smemo se odreći naše tradicije. Pripremili smo stara jela kao što je prosnac, kadaif, urmašice, baklave, oblatne, razne pite. Mnogi probaju i pitaju za recepte - ponosno kaže Adisa Ravkić iz udruženja "Glas žena".

Iz Gunje u Hrvatskoj stigli su pčelinji proizvodi i med.

- Prvi put smo učesnici ovog sajma. Došli smo da pokažemo da je med isto sladak ovde i u Hrvatskoj - kroz osmeh kaže Sabina Biserović iz Gunje.

SEOSKI TURIZAM

REPUBLIKA Srpska ima za sada samo 50-ak domaćinstva registrovanih za seoski turizam. Prirodne lepote, kvalitetna hrana i šarolikost običaja prednosti su sela u Srpskoj.

- Dogovorili smo da posetimo opštinu Kosjerić u Srbiji, koja u ovom trenutku prednjači u seoskom turizmu i da sve "prepišemo" od njih - ističu organizatori sajma.