BUDIMPEŠTA - Srpskoj trebaju prijatelji u Evropi, lider Srpske demokratske stranke, Vukota Govedarica, nakon sastanka sa mađarskim državnim sekretarom za evropske poslove Saboltom Tokačom.

Potrebno je, kako kaže, da se razgovara o budućnosti, utoliko pre što nema otvorenih pitanja između BiH i Republike Srpske sa Mađarskom, „što je preduslov da možemo da gradimo mir i stabilnost a iz toga da gradimo investicije koje su potrebne i ekonomski razvoj”.

Govedarica je sa Tokačem razgovarao i o migranstkoj krizi i, kako kaže, „dobio je veoma dobra saznanja kako i na koji način je to mađarska Vlada pitanje rešavala“.Pročitajte još: Migranti pred vratima Srbije

- BiH i Srpska imaju taj problem, s tim što u ovom momentu ne mogu odgovoriti na to pitanje kako i na koji način je to Mađarska rešavala - kazao je Govedarica i dodao da je se veoma kasno počelo rešavati to pitanje u BiH. Verujem da će Vlada RS i Vlada FBiH zajedno sa Savetom ministara BiH pronaći rešenja za migrantsku krizu.

Govedarica je naglasio da vladajuća stranka Viktora Orbana FIDES otvara vrata Srpskoj demokratskoj stranci za potencijalnu saradnju.

- FIDES baštini hrišćanske, demokratske vrednosti, konzervativne i tradicionalne vrednosti baš kao što to čini i SDS - rekao je Govedarica.Mađarski državni sekretar za evropske poslove Sabolt Tokač rekao je, nakon sastanka, da se sa Govedaricom usaglasio da je potrebno razgovarati o budućnosti i izrazio zadovoljstvo njegovom posetom.

Za Mađarsku je ključno pitanje stabilnosti BiH i Srpske, i to je strateško pitanje za Mađarsku. Pored saradnje na poljima ekonomije, kulture i drugih za nas ključno pitanje šta će biti sa budućnošću BiH - rekao je Tokač.

Pročitajte još: Orban: Ne želimo migrante, jer je to "invazija muslimana"

On je napomenuo da je za Mađarsku jako bitan evropski identitet BiH i Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanja novinara o saradnji sa SDS-om Tokač je rekao da se traži veza sa onim političkim partijama koji dele mišljenje i stavove a baš takav je SDS.


REPUBLIKA SRPSKA-SVETINjASENTADREJA - Predsednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica rekao je u mađarskom gradu Sentandreji da je obaveza svih da čuvamo Republiku Srpsku, „jer je ona svetinja za sve koje žive u njoj“.

Govedarica je, nakon sastanka sa episkopom budimskim Lukijanom istakao da narod koji ne zna svoju prošlost ne može da sagleda budućnost, podsetivši da se ove godine obeležava 100 godina od završetka Velikog rata.- Ako ko ima pravo da obeležava trijumfalnu pobedu u Velikom ratu to su Srbi, jer su učestvovali u toj pobedi i dali svoju žrtvu, i Srbi imaju apsolutno pravo da to naglase - rekao je Govedarica.- Najveća pobeda u tih sto godina upravo je Republika Srpska. Republika Srpska je pobeda koja obeležava stogodišnjicu od završetka Velikog rata.

Lider SD je poručio da „Republiku Srpsku treba sačuvati tako što ćemo sačuvati njene institucije, teritoriju ali i srpski narod koji živi u njoj“.- Trebaju nam novi poslovi, novi radni zadaci i ljudi koji žele da je grade i da stvaraju porodice u Srpskoj - kaže Govedarica. Republika Srpska je iznad svih pitanja i kao što je postojao razlog zašto je ona postala tako postoji razlog zašto treba da je očuvamo.

-Moramo da sačuvamo narod u Srpskoj, da mu otvorimo perspektivu i mnogo bolju budućnost nego što je to sada.

Govedarica je izrazio svoje zadovoljstvo, „jer je mađarska Vlada veoma pažljiva prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi“ i zahvalio se premijeru Viktoru Orbanu za sve dobro što čini za srpsku, pravoslavnu zajednicu.Episkop budimski Lukijan istakao je da su ovakvi susreti veoma korisni, „jer na određeni način definišu sadašnjost ali definišu i kako treba da izgleda budućnost svih“.

Hrišćanstvo je okrenuto prema budućnosti, na budućnost gledamo uvek sa optimizmom, apelujući na to da moramo da sačuvamo slogu jer nam je to jako bitno, pre svega između nas Srba, i svako treba da vidi svoje mjesto u današnjem vremenu i u budućnosti jer Gospod ima plan sa svakim od nas - rekao je vladika Lukijan i dodao da bi voleo da se želje lične i planovi Božji pokolope.

Nakon sastanak Govedarica je posetio Sabornu crkvu Uspenje Bogorodice u Sentandreji i muzej. Eparhija budimska ima 42 parohije.

V. Mitrić