U NARODNU skupštinu još nije stigao zahtev za posebnu sednicu o izveštaju komisije za Srebrenicu. Ukoliko zahtev stigne Kolegijum će odlučiti kada će se i u kom vremenskom roku održati sednica.

Predsednik RS ima pravo da podnese inicijativu za posebnu sednicu a da li će to pravo iskoristiti on ili neko drugi videćemo, kaže u intervjuu, za "Novosti", Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine.


PROČITAJTE JOŠ:
NATO deklaracijom sad udara na Srpsku!

* Da li ste zadovoljni radom Narodne skupštine u ovom mandatu?

- Sve zavisi iz kog ugla gledate. Prvo lično nikada nisam očekivao da ću obavljati funkciju predsednika Skupštine. Mislim da je mandatni period Skupštine bio uspešan. Odradili smo najviše zakona i dokumenata od svih parlamenata u BiH i od nekih u regionu. Većina je funkcionisala stabilno i usvajala akte kako rade i ostali parlamenti gde je stabilna skupštinska većina.

* Opozicija tvrdi da je Skupština izgubila institucionalni položaj u ovom mandatu?

- Prvo, Skupština kao najviši zakonodavni organ RS ne može da izgubi institucionalni uticaj. Pokazali smo puni kapacitet u kriznim trenucima kada je bilo problema sa opozicijom i pokušajima blokade rada. Sva zakonska rešenja i odluke su donesene i tematske celine usvojene. O nekom uticaju sa strane se ne može govoriti jer uticaj u Skupštini jedino ima većina, što je normalno.

* Tvrde i da NS služi samo da potvrdi odluke Vlade, bile one loše ili dobre?

- Ta Vlada je izabrana od većine u Skupštini. Ne može se baš reći da je svaka odluka Vlade prolazila pored većine i da se sve odluke unapred mogu smatrati već usvojenim. Bilo je nekoliko slučajeva gde nisu prihvatane odluke Vlade. Skupština nije ono što želi da prikaže opozicija. Opozicija je tu da kritikuje, a većina da radi.

* Ipak Skupština nije prihvatala ni konstruktivne predloge opozicije?

- Od ove opozicije nismo baš imali konstruktivne predloge, osim hajde da kažem par predloga od pojedinih poslanika.

* Hoće li biti uvedene rigoroznije kazne za poslanike koji napuštaju sednice?

- U ovom mandatu usvojili smo Kodeks koji reguliše ponašanje poslanika i predviđa mere za nepoštovanje Poslovnika o radu i nepoštovanje Skupštine. U nekom budućem periodu mislim da će biti moguće sankcionisati rigoroznije ponašanje poslanika. Sastavni deo ponašanja opozicije bilo je napuštanje sednica i pokušaj blokiranja predsedavajućeg. Smatrali su da će preko takvog delovanja doći do ugleda u narodu, ali očigledno to se nije desilo. Skupština je završavala svaku sednicu koju je zakazala, tako da slobodno mogu reći da su efekti napuštanja sednica bili negativni samo za opoziciju.

* Šta je po Vama najveći uspeh u proteklom mandatu?

- Činjenica da smo na vreme usvajali sve akte i budžete i nije bilo prenošenja nadležnosti na druge institucije. Promenili smo Poslovnik o radu NS RS i učinili je efikasnijom. Sam objekat Skupštine je osavremenjen.

* Šta bi izdvojili kao najnegativnije?

- To su sigurno periodi kada smo imali prinudne pauze u radu Skupštine, odnosno kada su poslanici blokirali rad predsedavajućeg i kad smo održavali sednicu u maloj sali. Mislim da je to segment u radu Skupštine koji su nepoželjni i negativni.

* Da li vas nakon sledećih izbora možemo ponovo očekivati na mestu predsednika NS?

- Svašta se može očekivati nakon izbora ali to je teško.


IZBOR FUNKCIJA

* HOĆE li DNS, ukoliko vaša koalicija pobedi, dati premijera?

- Imamo potpisan koalicioni sporazum prema kojem DNS bira prvu od ponuđenih funkcija. Da li će to biti premijer ili neka druga teško je sada govoriti. Važno je da pobedimo kao koalicija i da pobede kandidati koalicije za predsedničke funkcije.


PROČITAJTE JOŠ:
Srebrenica čeka novac od donacija

VIŠE MANDATA

* DNS je pred izborima, da li ste spremni?

- Kao potpredsednik DNS moj utisak je da DNS nikada nije imao veću podršku građana na terenu. Očekujem da napravimo najbolji rezultat od kada učestvujemo na izborima. Očekujemo veći broj mandata u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH.