NATAŠA Gligorić iz Beograda, praunuka hercegovačkog harambaše Pere Tunguza, junaka koji je digao ustanak protiv otomanske vlasti 1875. godine, poznatog kao "Nevesinjska puška", svake godine prisustvuje obeležavanju tog događaja u selu Krekovi kod Nevesinja.

Nataša živi u Beogradu. Radi na Aerodromu "Nikola Tesla", ali s ponosom dolazi u Hercegovinu i Republiku Srpsku koje neguju uspomenu na njenog pradedu.

- Uvek kada dođem ovamo gde su kolevke i grobovi mojih predaka osećam se počastvovano, ponosno, veličanstveno, a tome doprinosi i to što RS brižljivo neguje tradiciju, kulturu sećenja na istorijske događaje i zaslužne ličnosti - kaže Nataša.

Ustanak se odigrao u julu 1875. u Nevesinjskom kadiluku. Tunguzova četa ubila je tamošnjeg kadiju Saliha Korkuta, a potom i gatačkog barjaktara, što je Turke razbesnelo i izazvalo žestoku osvetu.

PROČITAJTE JOŠ - Prva puška hercegovačka

Turske vlasti potom su ponudile srpskom narodu autonomiju uz uslov da proteraju vođe ustanka. Pero Tunguz krenuo je sa svojom četom u Donju Hercegovinu, ali se predomislio i napao turski vojni karavan u Bišini i zaplenio važno naoružanje za svoje borce. Taj napad smatra se početkom ustanka poznatog kao "Nevesinjska puška".

TRI "NEVESINjSKE PUŠKE" SVAKE godine u selu Krekovi kod Nevesinja obeležavaju se tri "Nevesinjske puške". Prva iz 1875. godine, druga poznata kao Uloški ustanak 1882, te treći ustanak 1941, poznat kao "Nevesinjska antifašistička puška".

- Ustanak koji je podignut na ovome mestu prerastao je u hercegovački ustanak. Pero Tunguz, moj pradeda, rođen je nedaleko odavde, u selu Slivlja. On je svoj život posvetio borbi za slobodu svoga naroda. Bio je vođa prve i druge "Nevesinjske puške", a u poznim godinama se javio kao dobrovoljac i učestvovao u Prvom svetskom ratu. Izdržao je albansku golgotu, borio se na Solunskom frontu, a neposredno nakon rata, izmučen teškim izbegličkim i ratničkim životom, preminuo je u Trsteniku - priča Nataša Gligorić.

Upravo zbog tog junaštva njenog pradede svaki dolazak u Hercegovinu za Natašu je neopiisiv osećaj.

- Uvek kada dođem u Hercegovinu ona me prigrli na svoje grudi kao majka dete koje dugo videla nije. Ispuni mi dušu dobrotom i moralnom čistotom - kaže Gligorićeva.


UVOD U SUKOBE

PRVA "Nevesinjska puška" proširila se na celu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize. Rezultat ovog rata bilo je priznavanje nezavisnosti Srbije i Crne Gore, te austrougarska okupacija BiH na Berlinskom kongresu 1878. godine.