NA Petrovdan 1992. godine grad Doboj je herojski odbranjen, kada su na njega iz pravca Tešnja i Gračanice mučki na veliki pravoslavni praznik napale muslimanske snage. Koristile su priliku što je tada veliki broj boraca proslavljao ovde čestu krsnu slavu Petrovdan, pa su budnost i prisustvo branilaca u rovovima bili smanjeni. Samo zahvaljujući hrabrom držanju srpskih vojnika na prvim linijama odbrane i pojedinačnih podviga, sprečen je prodor jurišnika koji su namerili da osvoje grad. U znak sećanja na "Petrovdansku bitku", na međuentitskoj liniji razdvajanja RS i Federacije BiH, u prigradskom naselju Vila okupili su se u čtvrtak poštovaoci tradicije i odali počast za 34 poginula i 76 ranjenih branilaca Doboja.


PROČITAJTE JOŠ - POMEN SRBIMA U ZALAZJU: Obeleženo 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika; Grujičić: Milion pretećih poruka


Služen je parastos i položeni venci na podignuto spomen-obeležje, a učesnici bitke su se prisetili tog teškog dana koji je mogao biti koban za njegove stanovnike. Petrovdan se nekoliko godina nakon završetka rata u BiH, zvanično slavio kao Dan odbrane grada, ali se nakon toga sve do sada na taj dan samo simbolično i samoinicijativno okupe neki od branilaca i učesnika tadašnjih burnih događaja.