Domaće pivo u zemlji vina

D. Curać

05. 07. 2018. u 06:15

Na Trgu slobode u Trebinju prošlog vikenda održan prvi "Platan kraft fest". Predstavilo se sedam proizvođača zanatskog pivarstva iz Crne Gore i BiH

Домаће пиво у земљи вина

Festival piva

NA Trgu slobode u Trebinju održan je prvi "Platan kraft fest", u okviru koga se predstavilo sedam proizvođača zanatskog piva iz Crne Gore i BiH. Cilj ovog festa je promocija i podsticaj proizvodnje domaćeg piva, a kako kažu u Udruženju za promociju zanatskog pivarstva "Kištra" iz Istočnog Sarajeva u ovoj vrsti proizvodnje piva kaska za regionom, ali se oseti i napredak.

- Naši krajevi Hercegovina, Semberija, Romanija... poznati su po domaćoj rakiji i domaćem vinu pa kada se spomene domaće pivo onda je to bauk. Međutim, pošto je lako doći do raznih sastojaka, ljudi se malo edukuju i pravljenje piva u vlastitoj režiji postalo je mnogima interesantno. Sada imamo pivare u Doboju, Banjaluci, Bijeljini, Mostaru, Sarajevu i oseti se napredak - rekao je Dejan Romić, iz Udruženja "Kištra" Istočno Sarajevo.

Hercegovina je poznata kao zemlja sunca kamena i domaćih vina, a kako kaže Renato Juričić iz Mostara otac je hteo da ga se odrekne kada mu je rekao da će proizvoditi domaće pivo.

- U mojoj porodici vino i rakija su tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno, a kada sam ocu rekao kako ću napraviti pivaru bio je u šoku. Ali, kada je probao ovo što mi pravimo sada ne prođe sedmica da nas ne obiđe i uzme za sebe koju bocu - istakao je Juričić.

Svaka zanatska pivara ima svoj tajni način proizvodnje dobrog piva.

- Voda, ječam, kvasac, hmelj, tajni sastojak i naravno ljubav. Svi imamo slične metode, ali je svako pivo različito - naglasio je Slobodan Janković iz Foče.

Trebinjci koji su probali zanatska piva imali su samo reči hvale.

- I ranije sam posećivao festivale zanatskih piva u okruženju i moram priznati da su naša piva zaista kvalitetna i da za svakoga ima ponešto - rekao je Miloš iz Trebinja.

Proizvođači kažu da pravljenje kraft piva traži kreativnost kao i predanost u proizvodnji i pripremi.Trebinjcima su bila ponuđena piva za leto i zimu, a razlika je u količini hmelja koji daje gorčinu i ukus.Domaća radinost piva više koristi hmelj od industrijskog piva.

SLEDEĆE GODINE I TREBINjCI

OVE godine na prvom "Platan kraft festu" nije bilo proizvođača iz Trebinja, a kako kažu u Udruženju "Kištra" u gradu na Trebišnjici imaju dve domaće pivnice.

- U kontaktu smo sa proizvođačima piva iz Trebinja, oni su nedavno počeli da prave svoje pivo, ali još uvek nisu došli do željene arome. Ipak, već sada mogu reći da će naredne godine oni biti domaćini a mi gosti - istakao je Dejan Romić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije