PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na Kozari da je srpski narod bio žrtva Hrvata i muslimana, naroda sa kojima je delio život na ovim prostorima.

- Ja sam predstavnik srpskog naroda i kao takav nastaviću da se borim za istinu - istakao je Dodik na Mrakovici, gde je obeleženo 76 godina od Bitke na Kozari.

Prema njegovim rečima, muslimani su pretežno bili na strani ustaškog naroda i NDH. Dodik je napomenuo da danas bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović priča o antifašizmu, te podsetio kako je njegov otac Alija u Drugom svetskom ratu bio u Handžar diviziji.

Pročitajte još: Na Kozari branili slobodu

Dodik je kazao da ne postoje "bosanski", "hrvatski" ili "srbijanski" Srbi, kako to neki pokušavaju predstaviti, već da su svi Srbi jedan, jedinstven narod.

- Nama slobodu niko neće dati, zato je moramo braniti i čuvati. Srbi su uvek delili slobodu sa drugima i ona je uvek vezana za državu. Uvek smo, braneći državu, branili slobodu. Danas sam ponosan na Republiku Srpsku - poručio je Dodik.

On je istakao da je srpski narod izgubio više od dva miliona svojih pripadnika, i da ta stradanja ne smeju biti zaboravljena.

- Srbi danas imaju dve države, Srbiju i RS - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Srpska istorijski projekat za slobodu i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

- Zato hoće da nam umanje ingerencije. Naš cilj je 1992. bio nezavisna RS. Nismo želeli rat već da branimo svoje. Sloboda za Srbe na ovom mestu je sloboda za druge. Ne ugrožavamo slobodu drugih naroda, ali imamo pravo da branimo svoju slobodu, koja je ključna reč za Srbe - rekao je Dodik.

Ministar rada i boračko-ivalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je Bitka na Kozari bila posledica dolaska fašizma. Ustaška država NDH je bila, dodaje, glavna poluga za uništavanje srpskog naroda na tim prostorima.

Savanović je napomenuo da je u logore oterano 68.000 srpskog stanovništva sa ovih prostora, i podsetio na stratišta na kojima je ubijen veliki broj Srba.

Pročitajte još: Kozara kao opomena

On je rekao da su se devedesetih probudili potomci onih koji su ubijali Srbe u Drugom svetskom ratu i ponovo krenuli na Srbe, ali da se srpski narod organizovao i stvorio Republiku Srpsku.

Pomen na Mrakovici - Foto S. T.


- Mi smo odbranili ono što nam pripada, stvorili Republiku Srpsku i živimo u slobodi - rekao je Savanović. - Narod Srpske je svestan šta ona znači i koje su žrtve za nju date.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obeležavanja 76 godina ove bitke, da je ona simbol herojske borbe srpskog naroda protiv fašizma u kojoj je podneo ogromnu žrtvu.

- Obeležavanje godišnjice bitke na Kozari prilika je da se setimo i da odamo poštu svim hrabrim borcima koji su dali živote za slobodu protiv jedne surove i strašne ideologije, slobodu koju i danas uživamo - naveo je Čubrilović.

UBIJENO 40.000 CIVILA

U BICI na Kozari ubijeno je oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore. Bitka na Kozari, koja je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, počela je 10. juna 1942. i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom delu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbegu, bila je značajna jer je predstavljala primer junaštva pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.