MNOGO je razloga koji opravdavaju Čajniču šaljivi nadimak Dvojka. Ovde, u podnožju dva brda, Cicelj i Čivči brdo, na 100 kvadratnih metara centra varoši nalaze se dve crkve, dve džamije, dva hotela, dva vodovoda, dve pekare, a donedavno su bila i dva komunalna preduzeća, a u izgradnji su i dve mini-hidroelektrane, na dva gradska potoka - Vrelo i Janjina.

Pročitajte još: Sinu nezakonito "nabacio" stan?

- Slavimo mi ovde, u avgustu i septembru, Veliku i Malu Gospojinu, a jedna je krsna slava Crkve Uspenja Presvete Bogorodice sa čudotvornom ikonom Majke Božije, poznatijom pod imenom Čajnička krsnica, inače delo jevanđeliste Luke iz 15. veka. Vekovima, pa i sada za Malu Gospojinu, koju je za krsnu slavu uzelo opštinsko rukovodstvo, tradicionalno već 526 godina, narod se okuplja oko crkve Majke Božije. Oko slavskog kolača naših opštinara okupe se funkcioneri SDS ili SNSD, u zavisnosti koja je od ove dve partije te godine na vlasti u Čajniču - kaže za "Novosti" Tomo Racković, penzioner rodom iz MZ Zaborak, najveće u Čajniču. Varošani Čajniča kažu da, za razliku od njih, ovi sa Zaborka, imaju i dva slova više u azbuci.

Pročitajte još: Astronaut u Trebinju: U svemirskoj stanici nema politike

Ipak, slažu se u jednom, da Čajniče, koje graniči sa Pljevljima, Rudom, i Fočom, obiluje šumom, ima fabriku vode i čuveno je zavetno mesto za hodočasnike.