I 26 godina od stravičnog stradanja golobradih mladića JNA i nevinih Srba iz tog kraja, na Brčanskoj malti, u Tuzli, 15. maja 1992, uprkos gomili dokaza i, Tuzlanska kolona je i dalje daleko od pravde!

Knjiga "Tuzlanska kolona" Dragana Mrkajića, rođenog Šekovićanina, veterana minulog rata, koja je doživela drugo izdanje, samo je jedno od svedočanstava o tom užasnom zločinu bez kazne, zločinu čiji datum tuzlanske vlasti slave kao Dan pobede.

- Dok smo izlazili iz kasarne i uklapali se na Solinsku ulicu, jedna manja grupa žena i dece, umesto da nas pozdrave kao svoju vojsku, pljuvala je na nas i psovala nam četničku majku - kazuje u knjizi Milomir Jovanović, koji je u toj koloni bio kao rezervni desetar JNA.

PROČITAJTE JOŠ - Godišnjica stradanja vojnika u "Tuzlanskoj koloni"

- Dok smo se - nastavlja on - vozili dalje Skojevskom ulicom, nismo videli žive duše, kao da smo ušli u avetinjski grad. Dok smo prilazili raskrsnici na Brčanskoj malti, na nas je otvorena unakrsna paljba. Tada je ranjen moj suvozač, stariji vodnik Jovo Vasić.

- Pod kišom metaka, ulazimo u raskrsnicu. Zbog silne vatre, morao sam da stanem iza kamiona. Napadačima ništa nije značilo što je naše vozilo imalo oznaku Međunarodnog crvenog krsta.

AUTOR Dragan Mrkajić,Foto V.Mitrić

Jovo je, ubrzo, smrtno stradao, a naš sagovornik, mada je i sam teško krvario, zarobljen je od tuzlanskih bojovnika i preživeo teška maltretiranja...