IZNAD Rudog, a u podnožju brda Oble glave, decenijama ovce čuva Mika Drobnjak (87), a pomaže joj praunuka Sanja (11) kada ne ide u školu. Baku Miku dobro služe sva čula, a lagana je i na nogama. Živi sa sinom Ilijom, unukom Ivanom, njihovim suprugama Velom i Tijanom i paraunucima Sanjom, Radovanom i malim Ilijom. Svi imaju svoja zaduženja, svoje obaveze, i sve je dozvoljeno osim svađe.

- I snahe i deca imaju sve uslove za dobar život, a ja sam, kao treće dete u porodici Vidaković, ostala bez oca sa šest meseci. Mnogo teško i neizvesno je bilo detinjstvo, ali sam, evo, dočekala duboku starost, bez odlaska lekarima. Dugo sam i udovica. Sama sam podizala sina Iliju i kćerke Stanojku i Danu, od kojih imam 17 praunučadi i osam unučadi, zasada. Recept za dugu starost i dobro zdravlje je biti umeren u svemu i razuman. Nikako pakostan - kaže, za "Novosti", baka Mika Drobnjak.

PROČITAJTE JOŠ: U mom Golubiću sunce drugačije greje


Dok smo vodili ovaj razgovor, među ovcama je nastala tuča, iz čista mira.

- Ovo je znak da bi moglo biti kiše, pa je bolje na vreme napustiti ovaj pašnjak - reče Mika.

Ne prođe ni sat, a ono oblaci "prosuše".

NAJBROJNIJI

U porodičnom domaćinstvu baka Mike živi osam, a po rodoslovu - 17 članova. Čine ih dve snahe, četiri sina, jedan deda, dve bake, tri majke, jedna sestra, jedan unuk, troje praunučadi. I sa sedam i sa 17 članova, najbrojnije su domaćinstvo u Rudom.