KAKO se približavaju oktobarski izbori u BiH, tako i najjače stranke iz Srpske saopštavaju imena kandidata za najvažnije funkcije. Najveća enigma su definitivno imena kandidata za predsednika Republike Srpske kako iz SNSD tako i opozicije okupljene oko Saveza za promene. Zasad i SNSD i Savez za promene kriju imena kandidata koji na ovoj funkciji treba da nasledi Milorada Dodika aktuelnog predsednik RS!

Kako je "Novostima" potvrđeno od izvora iz SNSD, za funkciju predsednika RS unutar ove stranke još se vode pregovori, ali "Novosti" saznaju u SNSD da su najbliži predsedničkoj kandidaturi Nikola Špirić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH i potpredsednik SNSD, Željka Cvijanović premijerka RS i Sredoje Nović delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Predsedništva SNSD!

PROČITAJTE JOŠ - ČOVIĆ O SPORNOM ZAKONODAVSTVU: Izborni zakon do kraja meseca

S druge strane, u Savezu za promene poznato je da će kandidate za funkcije srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika RS dobiti SDS i PDP. Tako je PDP već obelodanio da će njihov kandidat na predstojećim izborima biti Mladen Ivanić, počasni predsednik PDP i aktuelni srpski član Predsedništva BiH.

U SDS još uvek traje usaglašavanje oko imena kandidata ove stranke. Izvori "Novosti" iz SDS tvrde da Vukota Govedarica, predsednik SDS, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova BiH, i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, su imena koja su ostala u opticaju za kandidaturu ove stranke na izborima.

- Vukota Govedarica i Mićo Mićić su bliže kandidaturi za predsednika RS, dok je Mirko Šarović bliže kandidaturi za srpskog člana Predsedništva BiH - kaže izvor iz SDS.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Biću kandidat za člana Predsedništva BiH

Dalje izvori iz SDS tvrde da ova stranka prva bira i u koalicionom bloku i da li će imenovati kandidata za predsednika RS ili za srpskog člana Predsedništva BiH.

- Kada SDS odabere funkciju, za drugu će kandidat opozicionog bloka okupljenog oko SzP biti Mladen Ivanić - kažu izvori iz SDS.

foto Nezavisne

Zvanično u SDS i u SNSD zakopčani su do grla oko imena kandidata.

Vukota Govedarica, predsednik SDS, kaže, za "Novosti", da očekuje krajem februara da organi stranke odluče o imenu kandidata za predstojeće izbore.

- Jedino vam mogu reći da će SDS i PDP imati kandidate. Sad o imenima ne želim da licitiram, ali u SDS su tri imena u opticaju od kojih će jedan biti kandidat - ističe Govedarica.

Staša Košarac, član Predsedništva SNSD, kaže, za "Novosti", da ova stranka još nije odlučila o imenu kandidata za predsednika RS, ali je već poznato da je kandidat SNSD za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- SNSD očekuje veliku pobedu na izborima i to na svim nivoima vlasti. Očekujemo nakon izbora da SNSD odnese pobede za pojedinačne kandidate ali i da imamo deset poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji će da štite dejtonski položaj Republike Srpske - poručio je Košarac.


PATRIOTSKI BLOK

KOŠARAC je potvrdio "Novostima" da će se oko SNSD formirati Patriotski blok pred predstojeće izbore, a koji će da okupi stranke i nevladine organizacije kojima je za cilj zaštita Republike Srpske u dejtonskim okvirima i da se spreči erozija na državnom nivou, a koja ide na štetu Republike Srpske.