OKRUŽNO javno tužilaštvo u Banjaluci ni posle 15 meseci nije okončalo istragu o smrti Jovane Šinik, majke petoro dece, koja je nakon porođaja preminula u Opštoj bolnici u Gradišci, u oktobru 2016. godine.

Maja Đaković Vidović, rukovodilac za odnose s javnošću OJT Banjaluka, kaže da se predmet nalazi u fazi istrage, i da još nije donesena konačna tužilačka odluka o podizanju optužnice ili obustavi istrage.


PROČITAJTE JOŠ:
Banjaluka: Pedofilu šest godina

- Predmet je u radu kod postupajućeg tužioca i nalazi se u fazi istrage. S obzirom na tu činjenicu u ovom trenutku u javnost ne možemo iznositi više informacija iz krivičnog spisa - rekla je Maja Đaković Vidović.

U tužilaštvu nisu mogli da preciziraju zašto istraga traje toliko dugo, budući da se radi o predmetu u kome je najveći broj dokaza bio dostupan već posle mesec dana. Istraga sama po sebi nije zahtevala sprovođenje posebnih istražnih radnji kao što su prisluškivanje, tajno praćenje, već se isključivo svodi na izjave svedoka, veštaka i stručnu dokumentaciju.

Obdukcioni nalaz odavno je završen i dostavljen tužilaštvu, dok je Komisija za vanredni i stručni nadzor gradiške bolnice svoj posao završila još u novembru 2016. Ostalo je, dakle, samo da tužilac sasluša svedoke i osumnjičene, i da napiše i obrazloži tužilačku odluku.

Ranko sa sinom Jovanom

I pored toga ni posle 15 meseci još nema odgovora da li je Šinikovoj pružena adekvatna lekarska pomoć i da li je bilo propusta lekara i osoblja. Za to vreme u tužilaštvu ne žele da otkriju ni protiv koga vode istragu, a nezvanično saznajemo da su dva lekara Opšte bolnice u Gradišci nedavno pozivana u tužilaštvo kako bi dali iskaze u svojstvu osumnjičenih.

Tu informaciju za "Novosti" je potvrdio i Ranko Šinik, suprug pokojne Jovane, koji ni sam ne može da veruje da istraga još nije završena.

- Stalno zovem tužilaštvo i raspitujem se kako napreduje istraga, ali više od godinu dana dobijam isti odgovor: "Radi se, prikupljamo dokaze" - rekao je Šinik.

Od njega je, kako kaže, policija uzela izjavu još u oktobru 2016. i od tada niko nije kontaktirao sa njim.


PROČITAJTE JOŠ:
Sultanović: Nismo sekli srpsku šumu

- Želeo sam da pokrenem tužbu protiv bolnice, ali koga god od advokata pitam niko neće da se zamera lekarima - kaže Šinik.


SMETNjE U RAZVOJU

RANKO Šinik kaže da je njegov sin Jovan ima smetnje u razvoju i da svaka dva meseca ide na terapije u Zavod za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

- Nije još prohodao i stalno ide na vežbe. Lekari kažu da će u svemu malo kasniti, ali ne znamo kakve će sve posledice imati - kaže Šinik.