NAJVEĆE zlo koje je moglo zadesiti voćare u Srpskoj je zabrana izvoza u Rusiju. Do ove situacije je došlo zbog neodgovornih ljudi i pojedinaca u institucijama koji su davali dozvole za izvoz voća ljudima koji imaju samo tašnu i laptop, i to im je firma, a o proizvodnji nemaju pojma - kaže, za "Novosti", Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS.

- Svi uzgajivači jabuka u Srpskoj su očekivali da u februaru otvorimo hladnjače i počnemo izvoz i nadoknadimo lošu prošlu godinu, ali, očigledno, nećemo. Šteta na terenu meriće se u desetinama miliona maraka zbog zabrane izvoza u Rusiju - kaže Dojčinović i dodaje da je zabranom izvoza jabuka u Rusiju pogođeno preko 400 voćara u Srpskoj.

On kaže da, ukoliko se ne otvori izvoz za Rusiju do juna, definitivno voćari u Srpskoj idu prema katastrofi.

Jabuka i ostalo voće može da stoji do juna ili jula. Ako se ne završi posao sa Rusijom, mi možemo samo baciti naš rod, i to znači propast za uzgajivače jabuka u Srpskoj - kaže Dojčinović.


Pročitajte još - RAMPA NA JABUKE IZ BiH: Pokušali da u Rusiju izvezu poljsko voće kao bosansko

Inače ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić doneo je odluku o brisanju preduzeća "Frukt kompani" iz Bijeljine sa liste izvoznika za Rusku Federaciju, koja se vodi u ovom ministarstvu.

- Ministarstvo je o odluci obavestilo i Upravu za zaštitu bilja BiH, saopšteno je iz ovog ministarstva. Ministarstvo od Uprave očekuju da donese rešenje o brisanju ovog preduzeća sa liste izvoznika za Rusku Federaciju.


PREPAKIVANjE

RUSKA Federacija je, inače, ponovo uvela zabranu uvoza jabuka iz BiH, jer je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke poreklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju.

Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni sertifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.