NA obroncima Resićke varde iznad Rudog, nekada malo selo danas je zahvaljujući devojkama koje se “žene” a ne udaju, postalo jedno od većih u opštini Rudo. Uz Ristoviće koji su tu starosedeoci, selo je poraslo zahvaljujući zetovima iz familija Rakić, Kašerić, Luković, Bajić.

- Za razliku od nabrojanih zetova koji su se srećno “udali” u Resiće, podigli su kuće sebi i svojoj muškoj deci koja za razliku od roditelja ovde u Resiće dovode sebi žene, moj predak iz turskog doba došao je u Resiće i uzeo ženino prezime Ristović. Isto je uradio i njegov brat, a obojica su došli iz okoline Nikšića, iz plemena Ivanovića.

Time su hteli da zametnu trag nekom hajdučkom ubistvu u Nikšiću, ali promenom prezimena nisu hteli da promene svoju krsnu slavu, pa sada njihovi potomci, jedini od Ristovića slave Jovandan, a ostali Ristovići Nikoljdan.

BRAĆA

RISTOVIĆI, starosedeoci i došli, u međuvremenu su postali i “braća po babinoj liniji”, zahvaljujući ženama jer su u Resiće počele iz drugih sela da se udaju i njihove rođake u obe porodice Ristovića.

- Kako god da se okrene, Resići su porasli i rastu, pa smo tako Veselin i ja na Jovandan imali punu kuću familije i komšija - kaže Slobo, kojem su u pripremi slave pomagali sinovi Dragan i Tadija.