ŠKOLARCI sa prebivalištem u opštini Rudo, a iz pograničnog pojasa sa Pribojem, uzrasta od prvog do petog razreda osnovne škole, kad stasaju za fakultet, stipendiju i kredit neće dobiti u Rudom, matičnoj opštini, jer nastavu nisu pohađali na Uvcu, u Mokronozima i Mioču, već u Priboju.

Ovakva odluka je doneta pre tri godine u lokalnom parlamentu, a primenjuje se na generacije učenika koje su 2000. krenule u školu u susedni pogranični grad Priboj, preko Drine.

- Da nije žalosno, bilo bi smešno. Ovakvom odlukom nisu uspeli da odvrate nijedno dete, nijednog roditelja od školovanja u Priboju. U Priboj iz sela Jelića šaljem četiri kćerkice u Osnovnu školu "Branko Radičević", a bar deset razloga imam za to - kaže, za "Novosti", Slavenko Topalović iz sela Jelića u opštini Rudo. - U Priboju mi za njih daju dečji dodatak, besplatne knjige i besplatan prevoz školskim autobusom.

PROČITAJTE JOŠ - Direktore saslušavala policija

- Inače, u Rudom sam - dodaje Topalović, i kao mlad vojnik u Bileći, gde me zatekao rat u BiH, ostao bez posla. Isti slučaj je i sa mojom suprugom, rodom iz Kragujevca.

PREVOZ Iz đačkog autobusa

- I danas smo i ona i ja bez posla, baš kao i porodica Žarka Pjevčevića, čije troje dece ide sa mojom u školu u Priboj. U Priboj, u modernu školu, savremeno opremljenu, sa školskom kuhinjom, fiskulturnom salom i kabinetskim učionicama opremljenim računarima, ide 15 đaka iz Jelića. Nadamo se da će uskoro pasti i ova vlast u Rudom predvođena radikalima i SDS, a sa njima i nakaradna odluka o stipendijama. Ćeraćemo se, pa kom opanci, kom obojci - kaže Topalović.

PRELAZ Granica BiH i Srbije

USLOVI ŠKOLOVANjA

NEMOGUĆE je poređenje učionice u Priboju i ruđanskom Uvcu, gde smo na nastavi zatekli Milicu Miković i njenog učitelja Nikolu Krivokapića, koji na Uvac dolazi iz rodnog Priboja, a u kombinovanom odeljenju sa dva učenika drugog, jednog iz trećeg i dva iz četvrtog razreda, provodi radni dan.

- Mnogo dece sa Uvca ide u školu u Priboj. Po meni, za to nema opravdanja - smatra učitelj Nikola.