PROVERA ratne prošlosti zaposlenih u pravosuđu BiH, ostaće mrtvo slovo na papiru, jer saglasnost za ovo neće dati bošnjački politički predstavnici. Tako će neslavno završiti još jedan pokušaj iz Republike Srpske, da se konačno iz pravosuđa sklone ljudi koji su bili ratne sudije i tužioci i koji imaju ratnu "hipoteku", kažu sagovornici "Novosti".

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da nikada nije bilo upitno da li Republika Srpska podržava da se pretrese ratna prošlost svih zaposlenih u pravosuđu BiH, ali to nije slučaj u Federaciji BiH i bošnjačkih komponenti.

PROČITAJTE JOŠ: Hajka na Tegeltiju

- Definitivno u BiH su ratni kadrovi iz bošnjačkog naroda nakon završetka rata nastavili da rade u pravosuđu BiH. Konstantno Srpska na to upozorava i kaže da je to neprimereno i nanosi štetu po pitanju pomirenja među narodima, ali i doprinosi dodatnoj sumnji u pravosuđe BiH - kaže Košarac.

On kaže da Bošnjaci ne žele da se otvori priča oko ratne prošlosti, jer bi na površinu isplivale mnoge "škakljive" informacije iz rata, a koje bi pokazale i sliku gde su Srbi žrtve.

- Sud i Tužilaštvo BiH su nametnuti odlukom visokog predstavnika u BiH i njim upravlja deo međunarodne zajednice sa partnerima u bošnjačkom korpusu. Moram reći da pored pravosuđa imamo hipotekarne ljude iz reda bošnjačkog naroda sa sumnjivom ratnom prošlošću koji su aktivni bošnjački političari - ističe Košarac.

OSTAVKA PREDSEDNIKA MILAN Tegeltija, predsednik VSTS, odgovorio je nedavno Udruženju sudija FBiH koje ga je pozvalo da podnese ostavku, jer je najavio da je potrebno istražiti ratnu prošlost zaposlenih u pravosuđu. - Povodom konkretnog poziva Predsedništva Udruženja sudija Federacije BiH za podnošenje ostavke, pre svega, želim da kažem da je Udruženje sudija RS, drugog dana od njihovog donošenja, dalo punu podršku zaključcima VSTS i predsedniku VSTS. Međutim, kako to saopštenje nisam komentarisao, neću komentarisati ni saopštenje Udruženja sudija FBiH - rekao je Tegeltija.

Momčilo Novaković, poslanik NDP u Parlamentu BiH, kaže da definitivno nema saglasnost unutar Parlamenta BiH da se otvori priča o ratnoj prošlosti članova pravosuđa BiH.

- Može se desiti da neko od poslanika ili iz Kluba predloži ovu tačku na dnevni red, ali i tada treba podrška većine, a koje nema u Parlamentu BiH. Skeptik sam po ovom pitanju i u Savetu ministara jer nema podrške bošnjačkih ali i hrvatskih ministara - ističe Novaković.

On dalje kaže da će se rasprava o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca BiH zadržati u domenu odnosa unutar samog pravosuđa.

- Nažalost slika iz pravosuđa gde se ne sve načine minira ovaj proces je preslikana i na druge institucije BiH. Kada imamo takve podele u pravosuđu onda možete zamisliti šta se sve dešava u drugim institucijama BiH, gde je politika prirodna i normalna stvar - ističe Novaković i dodaje da je u celoj priči odgovornost i na VSTS, jer je ova institucija imenovala sudije i tužioce i sada je teško očekivati da se VSTS oslobodi odgovornosti. Očito je pravosuđe bilo predmet neprincipijelnih dogovora iz ranijeg perioda kao da se radi o političkim strankama i svako je ulazio u pravosuđe kako je hteo.

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, kaže, za "Novosti", da nažalost istragu ratne prošlosti sudija i tužilaca BiH neće biti moguće sprovesti, jer nema podrške bošnjačkih političara.

PROČITAJTE JOŠ: Ratna prošlost sudija i tužilaca pod lupom

- Bez saglasnosti Bošnjaka kako u Savetu ministara tako i Parlamenta BiH nema ništa od pokretanja ove inicijative. Očigledno da Bošnjaci mogu da blokiraju sve procese bez sankcija, dok za Srpsku i Srbe to nije isto - ističe Mektić.

Pre desetak dana VSTS je doneo zaključke, među kojima je i onaj o izmeni Zakona o VSTS u delu da se mogu smeniti sudije i tužioci za koje se utvrdi da imaju ratnu hipoteku ratnih zločina.