PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je netačna konstatacija visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u izveštaju Savetu bezbednosti UN da je on, nakon što su mu uvedene američke sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost Srpske i raspad BiH.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Republika Srpska 2018. ulazi u proces donošenja novog ustava

- U suštini, mi nismo odustali od toga i čekamo pravo vreme. Ukoliko se BiH ne vrati na poziciju Ustavom propisanog sistema, mi ćemo reagovati na to - rekao je Dodik.

Dodik je upitao ko se danas boji Incka.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Kormakova se meša u unutrašnje stvari RS i parlament

DIJALOG VALENTIN Incko je u izveštaju naveo da su stranke i dalje u predizbornom modu rada, i da stranke u državnom parlamentu još uvek nisu započeli ozbiljan politički dijalog o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom BiH, kako bi izbori 2018. protekli u redu, kao i implementacija izbornih rezultata.

- Ko je taj i šta on radi uopšte? To je očigledno smišljeno da bi se na lokalnom nivou napravila neka pozicija uticaja na javno mnjenje. Jasno ću reći - Republika Srpska je u BiH unela svoju državnost, teritoriju i efektivnu vlast. U BiH je ušao narod koji nije imao ideju da je formira, već jedinstvenu i nezavisnu Srpsku - naglasio je Dodik.

On je istakao da je razvoj međunarodnih okolnosti doveo do toga da se stvori BiH kao neodrživi monstrum koji je služio samo strancima da pokažu svoje prisustvo.

Valentin Incko, visoki predstavnik, u izveštaju SB UN ističe da, nakon što su mu uvedene sankcije, predsednik RS Milorad Dodik i članovi njegove stranke SNSD su smanjili učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH.

Dalje ističe da su u septembru predstavnici SNSD najavili da će skinuti s dnevnog reda pretnju o održavanju referenduma o statusu RS, koji se, kako navodi Incko, nalazi u zvaničnim dokumentima SNSD od 2015.

OBIŠAO CRKVU U NjUJORKU VISOKI predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je tokom posete Crkvi Svetog Save u Njujorku, koja je na Vaskrs 2016. godine teško oštećena u požaru, da mu je drago čuti da bi rekonstrukcija krova i poda mogla biti gotova, te da bi crkva mogla biti ponovo otvorena do sledećeg Vaskrsa. Incko je tokom razgovora sa starešinom ovog hrama protojerejom Živojinom Jakovljevićem, konstatovao da će biti potrebni ogromni finansijski i drugi napori da obnova crkve bude uspešno završena.


- Predsednik Milorad Dodik je nakon toga više puta izjavljivao da podržava eventualnu nezavisnost RS i njeno ujedinjenje sa Srbijom - piše Incko.

Dodao je da kao ovlašćeni tumač Dejtonskog sporazuma želi da naglasi da entiteti nemaju pravo na otcepljenje, i da "Dejton" garantuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Rekao je i da Dodik predstavlja izazov ustavnom uređenju svojim pozivom da srpski predstavnici u pravosudnim institucijama napuste te pozicije posle oslobađanja, koje je nazvao kontroverznim, optuženika za ratne zločine.

Staša Košarac, član GO SNSD i šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da Valentin Incko već godinama podnosi jednostrane izveštaje i na osnovu nekih njegovih ličnih impresija i stavova.

- Uglavnom, od nastanka dejtonske BiH, bilo je visokih predstavnika koji su na različite načine često tumačili Dejtonski sporazum i na svoj način često zadirali van ovlašćenja i u nadležnosti Republike Srpske i time dokazali da se svrstavaju na jednu stranu u BiH, odnosno na stranu Bošnjaka - ističe Košarac.

Izveštaj Valentin Incko u SB / Foto BNTV

On dalje kaže da su institucije RS i SNSD svesni činjenice da Valentin Incko u svom mandatu kontaminira politički prostor BiH time što želi da okarakteriše samo jednu stranu koja ne razmišlja dobro o BiH, a to je Republika Srpska.