Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik moraće na sudu da dokaže svoje izjave koje se tiču prvog predsednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića za vreme Drugog svetskog rata i ratova za jugoslovensko nasleđe, navodi portal Faktor.ba.


Portal podseća da je Dodik, komentarišući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, 13. avgusta rekao da je Alija bio "poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svetskom ratu", prenosi FENA.


PROČITAJTE JOŠ: Izetbegović: Tužiću Dodika zbog izjave o Aliji

"Tu je otac Bakira Izetbegovića dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu", kazao je tada Dodik, navodi portal.

Zbog te izjave su članovi porodice Izetbegović - Lejla Akšamija, Sabina Berberović i Bakir Izetbegović - posredstvom advokata Dražena Zubaka, Opštinskom sudu u Sarajevu dostavili tužbu za klevetu.


PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Snimanje filma o Aliji Izetbegoviću "pranje biografije"

U okviru odštetnog zahteva za naknadu nematerijalne štete, naslednici Alije Izetbegovića traže ukupno 15.000 KM (oko 7.000 evra), a od tuženog traže da u "Nezavisnim novinama", u kojima su objavljene sporne izjave, o vlastitom trošku objavi uvod i izreku presude u roku od 30 dana pod pretnjom prinudnog izvršenja, navodi FENA.

"Faktor" piše da će Dodik morati da uloži poseban trud da dokaže tezu o navodnom prisustvu Alije Izetbegovića činu mučenja i ubijanja srpskih zatvorenika.