BANjALUKA - Republika Srpska još potražuje 1.672 srpska borca i civila koji su nestali u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Prema podacima udruženja iz RS, od završetka rata identifikovano je više od 5.500 bošnjačkih žrtava rata, a svega 315 žrtava srpske nacionalnosti.

- Nezadovoljni smo činjenicom da institucije RS ne mogu da utiču na rad organa Instituta za nestale kada je reč o izboru kadrova i njegovom funkcionisanju - istakla je Cvijanovićeva u Banjaluci.

Ona je posebno nezadovoljna činjenicom da su smanjena sredstva za ekshumacije i identifikacije.

- Očekujemo da počne reforma Instituta koju sve ove godine zagovara Srpska, s ciljem da naše institucije imaju adekvatnu zastupljenost u njemu - rekla je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ocenio je da je Institut za nestala lica BiH u rukama bošnjačke politike, da je evidentna diskriminacija srpskih žrtava u proteklom ratu, i da pokušavaju da njihov broj umanje.

- Do osnivanja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, na prostoru Srpske od 5.280 nestalih identifikovano je 3.454, ali nakon tog perioda obavljene su svega 33 srpske identifikacije - naveo je Savanović.


ZASTOJ

PREDSEDNIK Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je u BiH proces traženja nestalih boraca i civila RS u zastoju.

Pročitajte još: Parastos u Mezgraji za pale borce


Pročitajte još: Dodik: Nemiri u Narodnoj skupštini uvod u makedonski scenario


Pročitajte još: Dodik: Ostvariću svoj san, državu sa Srbijom