SOKOLAC - Članovi Udruženja drvoprerađivača opštine Sokolac, njih oko 2.000, održali su juče protest ispred nove sportske dvorane u Sokocu. Kao što su i ranije najavili drvoprerađivači iz Sokoca, okupili su se simbolično u 5 do 12. Sa protesta je upućena proširena lista zahteva Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i preduzeću "Šume Republike Srpske".

Među tim zahtevima su da "Šume Srpske" obezbede dovoljnu količinu šumskih drvnih sortimenata za rad drvoprerađivačkih kapaciteta, da prilikom kupovine drvnih sortimenata prednost imaju lokalni prerađivači i da se ti sortimenti prerađuju na području sa kojeg potiču da bi se dobit od prodaje ulagala u razvoj tih lokalnih zajednica.

Takođe, drvoprerađivači su, na skupu, zatražili i odgovornost rukovodstva i menadžmenta "Šuma RS" jer su svojim lošim ponašanjem doveli do haotičnog stanja u drvnoj industriji na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Drvoprerađivači iz Sokoca već su održali protest 13. aprila, kada su se usprotivili izboru Rajka Bulajića za direktora sokolačkog Šumskog gazdinstva "Romanija". Da je Bulajić odustao od kandidature, saopšteno je u ponedeljak iz Opštinskog odbora SNSD, koji je i otkazao planirani kontramiting podrške Bulajiću.


GOLIJANIN IMENOVAN

NAKON odustajanja Bulajića, Risto Marić, direktor "Šuma RS" izjavio je da će za direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac biti imenovan Jovan Golijan.

- Golijan će biti imenovan, jer je kandidaturu na ovu funkciju povukao Rajko Bulajić. Golijan je diplomirani inženjer šumarstva - rekao je Marić.