BANjALUKA - Političari iz Republike Srpske osudili su izjave Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, koji je poručio da bi zbog eventualnog referenduma o nezavisnosti Republike Srpske usledila intervencija međunarodnih sila!

Vukota Govedarica, predsednik SDS, kaže za "Novosti" da su ovakvi komentari Incka nepotrebni i da on mora da radi na očuvanju mira, a ne da mir ruši izjavama.

- Stabilnost BiH mora biti prioritet Valentina Incka, a ne davanje zapaljivih izjava. Da su ove izjave stigle pre destak godina od Pedija Ešdauna, koji je na sve načine želeo da uništi Republiku Srpsku, onda bih mogao da ih shvatim, ali od Incka ovakve izjanje nikako ne shvatam - kaže Govedarica.

On dalje dodaje da su sve političke opcije u BiH svesne na kojem je nivou stabilnost BiH i da se, kada se u sve to umeša OHR i Valentin Incko sa izjavama o intervencijama, ta stabilnost dodatno narušava.

Radovan Višković, potpredsednik SNSD, kaže za "Novosti" da je krajnje vreme da Incko i OHR napuste BiH.

- Incko i OHR su postali štetni po BiH. Pretenciozne izjave Incka samo pokazuju kakav je odnos OHR i njega prema BiH - kaže Višković. - Mi u Republici Srpskoj najbolje znamo kako deluje OHR i visoki predstavnici. Godinama unazad Srpska je na njihovoj meti i to se i sada nastavlja.

Incko je za Rojters izjavio da bi intervencija usledila ukoliko bi "crvene linije bile prekoračene, ako bi (Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti".

Upitan o mogućnosti eventualne vojne intervencije u slučaju secesije, Incko je kazao da bi se radije držao mirnih rešenja, poput međunarodnog pritiska.

PODELA

- Separatisti koji pokušavaju da podele BiH po etničkim linijama mogli bi da ugroze njene napore da se pridruži Evropskoj uniji i primoraju međunarodne sile na intervenciju - izjavio je za Rojters visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. - Imamo, s jedne strane, integraciju u Evropu i, u isto vreme, dezintegraciju kod kuće.