GRADIŠKA - I dalje je teško zdravstveno stanje novorođenčeta iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške, čija je majka preminula na porođaju, potvrđeno je "Novostima" iz Klinike za dečje bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

- Preduzimaju se sve potrebne mere za stabilizaciju zdravstvenog stanja novorođenčeta. Sve dalje prognoze su krajnje neizvesne - rekla je dežurni lekar u Klinici Dragica Jojić.

Ona je podsetila da je novorođenče u petak, 28. oktobra, iz Opšte bolnice Gradiška primljeno u UKC, na Odeljenje intenzivne nege i terapije sa teškim kliničkim stanjem.

Majka novorođenčeta Jovana Šinik (33) primljena je u utorak, 25. oktobra, u Opštu bolnicu u Gradišci na Ginekološko-akušersko odeljenje, a porođaj je obavljen u četvrtak, 27. oktobra, oko 14.35, nakon čega je Šinikova preminula.

Novorođenče je odmah, teškog zdravstvenog stanja, prebačeno u UKC Republike Srpske, gde se i dalje nalazi.

Načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice Gradiška Dragan Janjić potvrdio je da je pacijentkinja primljena u utorak, u 10 časova, u 42. nedelji i dva dana trudnoće, gde su obavljeni ultrazvučni, ginekološki i CTG pregledi.

- Porođaj je obavljen u četvrtak, u 14.35. O svim ostalim merama koje su preduzete na Ginekološkom odeljenju i jedinici intenzivnog lečenja i u operacionoj sali, s obzirom na to da je predmet prosleđen javnom tužilaštvu, ne mogu vam ovog momenta dati dodatne informacije - rekao je Janjić.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, porodilja je posle izvedene obdukcije sahranjena u subotu.


KOMISIJA ZA VANREDNI NADZOR

MINISTAR zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić doneo je odluku o formiranju Komisije za vanredni stručni nadzor u Opštoj bolnici Gradiška radi ispitivanja okolnosti smrti porodilje.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je Bogdanić ovu odluku doneo s obzirom na to da Ministarstvo nije primilo zvanično obaveštenje iz ove zdravstvene ustanove o okolnostima događaja.

- Javnost će biti obaveštena o rezultatima sprovedenog vanrednog stručnog nadzora - navodi se u saopštenju.