SPREMAN je da ponovo sedne preko puta Izetbegovića i razgovara, ali termin novog sastanka za sada mu nije poznat. Jedini uslov koji je Dragan Čović, član Predsedništva BiH i predsednik HDZ BiH postavio je da se sastanak ne održi u - kafani!

- Ključni sastanci treba da se odvijaju u institucijama. Neprihvatljivo je da se sastanči u kafanama - objasnio je Čović.

Nakon što nije došao na ugovoreni sastanak sa Izetbegovićem u ponedeljak u Konjicu, Čović je juče u Mostaru rekao da je dogovor njegovog kolege iz Predsedništva Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu neprihvatljiv. Kako je objasnio, i trenutni odnosi u BiH su, takođe, neprihvatljivi, jer svi problemi bi morali da se rešavaju dogovorom i konsenzusum.

- Odluke ne smeju biti na štetu bilo kojeg konstitutivnog naroda - naglasio je Čović.

Oko zahuktale političke atmosfere u BiH, juče se Izetbegoviću i Čoviću, pismom obratio Milorad Dodik. U pismu je naveo da daje saglasnost da primedbe predstavnika hrvatskog naroda budu ugrađene u konačnu verziju mehanizma koordinacije.

- Ako Hrvati smatraju da treba još nešto ugraditi u mehanizam koordinacije, kako bi kantoni bili uključeni u odlučivanje, to ne bi trebalo da bude problem. Ne vidim razloga da takve primedbe ne budu prihvaćene i ugrađene u njegov konačan izgled - rekao je Dodik, ističući da veruje da se vrlo brzo može izaći iz trenutne situacije u kojoj su se pojavile nesuglasice.


KLADIONICE

Bakir Izetbegović je u utorak uveče izjavio medijima u Federaciji BiH da neće dopustiti da se evropski put BiH blokira zbog Čovića i kladionica. Na pitanje novinara da li je oporezivanje kladionicaglavni problem, zbog kojeg nije došlo do sastanka sa SDA, Čović je u Mostaru naveo:

- Razumem da se nekome ne sviđa sistem klađenja kao gospodarska delatnost, ili da je taj vid obrta neprihvatljiv, ali da neko pokušava takvo pitanje da gurne u okvire stranke, to moram da ignorišem.