JEDAN od materijalno najvrednijih eksponata Muzeja istorije Jugoslavije - fragment tla sa Meseca, stigao je u Banjaluku! Zahvaljujući izložbi "Povratak na Mesec - kratka istorija budućnosti", koja traje do 27. maja, ovaj eksponat je prvi put izložen van Beograda.

Otvarajući ovih dana nesvakidašnju postavku u Muzeju savremene umetnosti, ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac istakao je zadovoljstvo što je ovaj eksponat dospeo upravo u grad na Vrbasu.

- Fragment tla sa Meseca je nekadašnji predsednik SAD Ričard Nikson poklonio bivšem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu. Zamislite koja je to putanja: Mesec - Vašington - Beograd - Banjaluka, celih 390.000 kilometara - rekao je Tasovac, ističući da je za Srbiju veoma važna saradnja u kulturi s RS.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić podvukao je da je ova izložba jedinstven spoj istorije, umetnosti i nauke.

- Mislim da je naša budućnost izvesna, jer nauka daje garancije za tako nešto. Potrebno je da sami sebe kontrolišemo i onda će nam put do zvezda biti otvoren - rekao je Komić.

- Znanje ima svoja ograničenja, ali ljudska mašta je neograničena. Bez mašte i sanjarenja, čovek ne samo da ne bi uspeo da stigne na Mesec, nego ne bi imao ni kulturu, ni nauku, niti bi bio u stanju da ostvari bilo kakva dostignuća - rekao je na otvaranju izložbe ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, citirajući Ajnštajna.


PORUKE 73 DRŽAVNIKA

Među eksponatima su i kopija silikonskog diska sa urezanim porukama dobre volje 73 šefa država sveta koji je posada "Apola 11" ostavila na Mesecu, fotografija Zemlje viđena očima prvih ljudi koji su prišli Mesecu i drugi predmeti koji su u vezi sa čovekovim prvim sletanjem na Mesec.