STARA hidroelektrana "Slaviša Vajner Čiča", izgrađena davne 1950. godine u pećini, a na vodotoku Prača, vođenim tunelom i sa padom vode od 50 metara, u petak je otišla u "penziju". Njenu funkciju u celini preuzela je hidroelektrana "Mesići-Nova", snage pet megavata, sa tri turbine. U pogon su ih u petak pustili predsednik RS Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i ministar za energetiku Petar Đokić, u prisustvu brojnih poslanika, ambasadora, radnika elektrodistribucije, izvođača radova i dobavljača opreme iz Češke, Italije, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

- Hidroelektrana "Mesići-Nova" je projektovana za rad u narednih 70 godina, sa godišnjom zaradom od 3.000.000 maraka. Izgrađena je vlastitim učešćem Elektrodistribucije Pale koja pokriva područje od 13 opština. Reč je, inače, o najsavremenijoj hidroelektrani protočno-derivacionog tipa u regionu, čija je proizvodnja iz obnovljivog izvora energije i koja je koštala oko 10.000.000 maraka - rekao je Ljubomir Mrda, direktor Elektrodistribucije Pale.

O novom privrednom objektu govorili su i predsednik RS Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, Branislava Milekić, direktor Elektrodistribucije RS i ministar Petar Đokić.

PLANOVI

MINISTAR Petar Đokić govorio je u petak o budućim planovima razvoja Rogatice, gde za desetak dana treba da Tvornicu prečistača preuzme novi kupac, u kojoj je nekada radilo preko 1.000 radnika, a danas samo dvadeset. Obećao je skoro pokretanje u rad i "Nove Romanije" na Sokocu, kao i "Famosa" u Istočnom Sarajevu.

- Ovo je lep povod za okupljanje. Posle ove HE, uskoro će proraditi i TE "Stanari", tender ide za "Dabar", "Bočac-2" je u toku izgradnje, pa TE "Gacko-2", snage 350 megavata.

Gradimo i na Istoku RS, o čemu govori tunel Čemerno koji nas je koštao 70 miliona maraka. Ulagali smo u Jahorinu i Olimpijski centar, a tu je i Andrić-grad, "usisivač" za turizam. Radimo, gradimo i ne obaziremo se na puste snove iz Federacije o nekoj prekompoziciji BiH u pet regija. Nema od toga ništa, ako mi u RS budemo politički jedinstveni, a to sada u dobroj meri nismo.

Rejting Srba u BiH je kod nekih međunarodnih institucija pao na peto mesto, a donedavno smo bili na prvom. Vreme je da se vratimo sebi, svom razvoju i napretku - poručio je u petak u Mesićima predsednik Dodik.

Na reci Prači, samo koji kilometar nizvodno od Mesića, u toku je izgradnja još dve mini HE snage od po 10 megavata.

PO SVETSKIM STANDARDIMA

HIDROELEKTRANA "Mesići-Nova" ima instalisanu snagu pet megavata i projektovanu godišnju proizvodnju 24 gigavat-časa električne energije. To je najsavremenija hidroelektrana uvezanih tehnoloških celina, sa ulaznom građevinom i dovodnim tunelom, koji omogućava protok 12 metara kubnih vode u sekundi, cevovodom pod pritiskom i mašinskom zgradom u kojoj se nalaze tri agregata sa turbinama vertikalnog tipa i pripadajućom elektro-mašinskom opremom. Ova hidroelektrana potpuno je automatizovana i poseduje centralni "skada" sistem nadzora i upravljanja, koji omogućava daljinski monitoring, upravljanje i planiranje proizvodnje, što je svetski standard u ovoj oblasti.OVDE OSTAJEMO

REPUBLIKA Srpska je sposobna da iznese odgovore na pitanja koja se stavljaju na dnevni red. Republika Srpska želi da se svojim kapacitetima što više objedini, izgradnjom puteva, elektrana i svega što je naše i što nama pripada. Želimo da se zahvalimo svim dobronamernima, a onima koji nisu takvi da kažemo da ćemo nastaviti da budemo uporni i prkosimo svim nastojanjima da se umanji naša snaga. Mi smo kapitalno radili pre svega za dobrobit Srpske. Mi smo svoji na svome i mi ovde gradimo, jer mislimo da ovde ostanemo - poručio je Dodik.