BANjALUKA - Mladen Bosić izabran je ponovo za predsednika Srpske demokratske stranke. Za Bosića je na Izbornoj skupštini SDS u Banjaluci glasalo 266 delegata, dok je za njegovog protivkandidata Miću Mićića glasalo njih 167.

U obraćanju delegatima Skupštine stranke, Bosić je naglasio da ostaje pri stavu da SDS neće ući u koaliciju sa SNSD.

- Nema koalicije Srpske demokratske stranke sa onima koji su odgovorni za pljačku naroda Republike Srpske - rekao je Bosić. - Vreme je da sagledamo kojim putem treba da idemo da bi RS ojačala, a naše sledeće generacije živele u boljem društvu nego što je to društvo u kojem mi živimo danas.

Podsećajući da je stranku preuzeo pre osam godina, Bosić kaže da je to bila teška i iscrpljujuća borba za opstanak SDS na njeno vraćanje na poziciju faktora koji se pita u političkom životu RS i BiH.

- Da vas podsetim, kad sam preuzeo stranku 2007. godine izborni rezultat je bio 103.000 glasova za Narodnu skupštinu RS, a 2014. na poslednjim izborima smo osvojili 173.000, ili 70 odsto više. Još realniji podatak je za PS BiH, jer je SDS išao samostalno bez koalicije i 2006. smo imali 108.000 glasova, a 2014. 211.000, što je povećanje broja glasova za skoro duplo - rekao je Bosić.

USVOJENE IZMENE STATUTA IZBORNA skupština SDS usvojila je u Banjaluci izmene Statuta stranke, kojim je, između ostalog, predviđeno ukidanje mesta zamenika predsednika. Za izmene Statuta za koje se zalaže dosadašnji lider SDS Mladen Bosić, glasalo je 261, protiv 119, dok je 21 delegat bio uzdržan.

Predsednik je dodao da je zadovoljan rezultatima koje je SDS postigao u proteklom periodu, uprkos onima unutar stranke koji se, kako je naglasio, iz petnih žila trude da prikažu kako je SDS gubitnik.

- Stranka se od 2006. do 2010. godine borila za opstanak i razvoj koji su pre svega ugrožavali ljudi iz same stranke, sebičnim ciljevima i nerealnim ličnim ambicijama. Oni su stranku shvatali kao sredstvo isključivo za ostvarivanje ličnih ciljeva i nikada nisu shvatali da su pojedinci u stranci slučajan događaj i da ona nije, niti će biti bilo čije privatno vlasništvo - poručio je Bosić.

Naveo je da su, nakon izvršene konsolidacije i po završetku unutarstranačkih borbi, promene u RS počele 2012. kada je SDS dobila značajnu podršku naroda.

- Promene su nastavljene na izborima 2014. daljim rastom podrške i osvajanjem vlasti na nivou BiH, ali to nije bilo dovoljno da se demontira struktura na vlasti u Srpskoj - rekao je Bosić. - Moramo završiti posao koji smo započeli, a cilj je jasan - vratiti nadu Republici Srpskoj, da je moguće da ona bude bolje mesto za život.