U okviru istrage o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, kada je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena, popodne je uhapšena još jedna osoba, čiji idientitet nije saopšten.

Kako je saopštila Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), pripadnici zajedničkog istražnog tima na području Kalesije pretresaju stambeni objekat i druge prostorije koje koristi uhapšen i K. M., dok je na području Dubnice pretresena prostorija mesdžida.

Pretres prostorija mesdžida (manji objekat za molitvu muslimana), kako je navedeno, izvršen je s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim delom terorizma i poslužiti kao dokaz u daljem postupku, navodi se u saopštenju.

Uhapšeni K.M. biće priveden u službene prostorije Regionalne kancelarije Sipe u Tuzli, gde će biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Ranije danas je uhapšena jedna osoba zbog sumnje da je povezana sa terorističkim aktom u Zvorniku, kada je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, je Avdulah Hasanović, koji je do prošle godine boravio u Siriji, pišu mediji u BiH.

Navodi se da je napadač Nerdin Ibrić, koji je smrtno stradao u sinoćnjoj razmeni vatre sa policijom, intenzivno se družio sa Hasanovićem, javila je Federalna TV.

Podseća se da je Hasanović je ranije hapšen u akciji bezbednosnih službi Damask zbog sumnje da je bio pripadnik ISIL-a. Bio je uhapšen u septembru 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić, optužen za vrbovanje i podstrekivanje na terorizam, piše portal Klix.ba.

Iz SIPA je saopšteno da je uhapšeni A.F.H. priveden u službene prostorije Regionalne kancelarije u Tuzli, gde se nad njim vrši kriminalistička obrada nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, prenela je prethodno agencija Fena.

Hapšenje su obavili pripadnici zajedničkog istražnog tima koji čine pripadnici SIPA i MUP-a RS.

Tim je rano jutros završio uviđaj na licu mesta, a obavili su i pretrese objekata na dve lokacije na području opštine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu s krivičnim delom terorizam.

Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i prikupljeni tragovi na licu mesta koji će poslužiti u rasvetljavanju ovog krivičnog dela, saopšteno je iz SIPA. Istovremeno se u svojstvu svedoka saslušava veći broj osoba.

Na ulicama Zvornika jutros je mirno, ali je primetno pojačano prisustvo policijskih službenika, javili su reporteri portala Klix.ba. Primetno je i veće obezbeđenje policijske zgrade u kojoj se desio napad, dok policijsku stanicu čuvaju službenici sa dugim cevima. Stanovnici ovog grada ne žele mnogoda govore o jučerašnjem događaju. U Zvorniku, međutim, nije primetna posebna napetost, a pojačano prisustvo policije znatno umiruje stanovnike.

Zdravstveno stanje policajaca koji su juče ranjeni u napadu jutros je stabilno.

Portal Klix.ba javlja i da se u Zvorniku još nalazi ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

OSA UPOZORILA POLICIJSKE AGENCIJE NA OPASNOST OD NAPADA

Obaveštajno-bezbednosna agencija (OSA) BiH je još u petak upozorila policijske agencije na mogući teroristički akt, objavio je danas sarajevski portal Klix.ba uz faksimil teksa tog obaveštenja.

"Obaveštavamo vas da smo od partnerske službe dobili informaciju da zbog nedavnih hapšenja osoba poreklom iz BiH koji su planirali izvođenje terorističkih napada u Australiji, iz osvete može doći do izvođenja terorističkih napada negde na području BiH. S tim u vezi, molimo Vas da podignete stepen opreza u narednom periodu, a posebno kada su u pitanju međunarodna predstavništva, verski objekti, javna okupljanja te vojni i policijski objekti. Napominjemo da u ovom trenutku ne raspolažemo informacijama koje bi ukazivale na konkretne napade", navodi se obaveštenju te bezbednosne agencije.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je je ranije danas potvrdio da je dokument poslat svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini iako su neki tvrdili suprotno.

Kako je Mektić naveo, dojave o terorističkom napadu u Bosni i Hercegovini stizale od državljana Bosne i Hercegovine koji žive u Australiji.